Verdictul Curții de Justiție a UE în cazul Airbnb. Ce se întâmplă cu platforma de închirieri în țările UE
Airbnb
Platforma de închiriere a locuinţelor în scop turistic Airbnb a obţinut joi o victorie importantă în faţa hotelierilor francezi la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).
CJUE a decis că Airbnb nu poate fi reglementată ca o agenţie imobiliară care îşi vinde serviciile online, informează AFP, preluată de Agerpres.
În decizia sa publicată joi, CJUE a informat că activitatea Airbnb ar trebui calificată drept "serviciu al societăţii informaţionale" şi în consecinţă "Franţa nu poate cere Airbnb să deţină o licenţă de agent imobiliar profesionist".
Practic, judecătorii de la CJUE au acceptat argumentul Airbnb că este o platformă online şi nu un agent imobiliar.
În luna aprilie a acestui an, avocatul general al CJUE, Maciej Szpunar, a emis o opinie potrivit căreia platforma Airbnb "nu exercită un control asupra procedurilor esenţiale privind furnizarea serviciilor oferite de utilizatorii săi şi în consecinţă ar trebui considerată drept un serviciu care ţine de societatea informaţională". În majoritatea cazurilor, CJUE are tendinţa de a urma opiniile avocatului său general.
Hotărârea CJUE este o victorie importantă pentru Airbnb care încearcă să îşi soluţioneze toate aspectele ce ţin de reglementare înaintea listării la bursă în cursul anului următor. Airbnb, companie cu sediul la San Francisco, a precizat că decizia curţii îi va permite să "meargă înainte şi să continue să lucreze cu oraşele asupra unor reguli clare".
Decizia CJUE în acest dosar contrastează cu un dosar separat în care a fost implicată aplicaţia de ride-hailing Uber. În anul 2017, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a definit Uber drept o companie de transport mai degrabă decât ca o firmă de tehnologie, ceea ce a supus Uber unor reglementări mai stricte în blocul comunitar.
Pe acelasi subiect: