Aplicatiile care aduc cei mai multi bani. Jocurile video, tot mai orientate spre telefoanele mobile. Veniturile se vor dubla in doi ani, la 22 mld. dolari
De cand exista computerele, multi utilizatori au vrut sa le foloseasca doar pentru a se juca. Dupa lansarea in urma cu 50 de ani a jocului "Spacewar!", piata jocurilor video a explodat pentru a deveni o industrie care aduce miliarde de dolari, fiind tot mai mult orientata spre telefoanele mobile.
Cand firma DEC a pus un computer la dispozitia universitatii americane MIT in anii '60, directorii ei nu se asteptau ca programatorul Steve Russell sa decida ca cea mai buna metoda pentru a demonstra capacitatile tehnice ale computerului consta in crearea unui joc video, informeaza AFP, citata de Mediafax.
Piata jocurilor video, pe dispozitive mobile precum telefoane inteligente, tablete si PC-uri, genereaza in prezent 101 miliarde de dolari, iar aceasta cifra ar putea ajunge la 111 miliarde de dolari in 2015 si la 128 miliarde de dolari in 2017.
Noi generatii de console, precum Xbox One si PlayStation 4, lansate la sfarsitul anului trecut, au incercat sa reinnoiasca jocurile video pe o piata aflata deja sub presiune datorita foarte popularelor jocuri pentru smartphone si tablete. Insa cea mai recenta consola Ninetendo, Wii U, a intampinat dificultati in atragerea utilizatorilor. In plus, regii consolelor sunt concurati de studiouri precum Activision Blizzard, Electronic Arts, Ubisoft, Disney Interactive, iar Warner Brothers au devenit "titanii" programelor pentru jocurile video.
Jocurile pentru dispozitivele mobile au parte de un succes fulgerator. In prezent exista deja mai multe aplicatii pentru jocurile pe smartphone si tablete decat pentru oricare alte functii. Totodata, acestea sunt aplicatiile care aduc cei mai multi bani: veniturile provin din descarcarile de aplicatii cu plata sau din tranzactiile din cursul jocurilor pentru a trece la un nivel superior de dificultate.
Grupul britanic King Digital Entertainment, care a dezvoltat foarte popularul joc de aliniere a unor bomboane Candy Crush Saga, s-a declarat pregatit pentru a-si face intrarea la bursa. Printre ceilalti producatori de jocuri de mare succes se afla Rovivo, Wooga si Supercell. Compania californiana Zynga, care a inceput sa lanseze jocuri pe retelele de socializare pentru a-i urmari pe jucatori pe aparatele lor mobile, intentioneaza sa relanseze jocurile "Farmville" si "Words With Friends" in acelasi timp cu foarte popularul ei joc "Zynga poker".
Veniturile generate de jocurile pentru dispozitive mobile ar trebui sa se dubleze in urmatorii doi ani si vor ajunge la 22 miliarde de dolari. Viitorul se anunta promitator odata cu noul si deja infloritorul sector al sportului electronic (eSport), ce include competitii de jocuri video de strategie si de lupta, campionate de amploare, sponsori, comentatori, publicitari si multi bani.