TVA va fi redusa la 9%, din iunie, la toate alimentele. Cu cat se ieftineste mancarea
Taxa pe valoarea adaugata va fi redusa la 9%, din iunie, pentrut toate produsele agro-alimentare, fara diferentieri, pentru o aplicare simplificata, dar si la bauturi nealcoolice si la servicii de alimentatii publice, a anuntat premierul Victor Ponta.
"Nu cumperi carnea cu 9% si o vinzi la restaurant cu 24%. Deci, TVA va fi redusa si la servicii de alimentatie publica", a spus Ponta.
Decizia de a reduce TVA-ul produselor agroalimnetare de la 24 la 9% echivaleaza cu o reducere de pret de 12,1%.
De exemplu, kilogramul de pui grill ar trebui sa se ieftineasca de la 20 la mai putin de 18 lei, ceafa de porc de la 15 la 13 lei, salamul de vara se fa ieftini cu 3 lei pe kilogram, telemeaua cu mai mult de 2 lei, iar un litru de ulei cu aproape 70 de bani.
Guvernul isi mentine totodata intentia de a reduce cota standard de TVA la 20%, din ianuarie.
"Sustinem si reducerea generala a TVA, la 20%, de la 1 ianuarie 2016, alaturi de celelalte masuri din Codurile Fiscale", a spus Ponta.
El a aratat ca masura poate fi sustinuta deoarece, in primul trimestru al acestui an, incasarile la buget sunt de 5 miliarde lei in plus fata de trimestrul similar de anul trecut. Alte argumente pentru reducerea anticipata a TVA au fost sustenabilitatea, costul anual fiind estimat la 5 miliarde lei, din care 3,3 miliarde lei au fost deja incasati suplimentar in primul trimestru, faptul ca este usor de administrat printr-o aplicarea generala la toate alimentele si bauturile nealcoolice, precum si la serviciile de alimentatie publica, reducerea evaziunii, cresterea competitiei, ponderea cheltuielilor cu alimente in veniturile populatiei, siguranta alimentara, locurile de munca fiscalizate in agricultura, industria agroalimentara si alimentatia publica.
"Cand TVA de 9% intra in vigoare la 1 iunie, trebuie sa se duca aproape toata in pret", a spus Ponta, care a cerut ministerului Agriculturii si ANAF sa verifice daca diminuarea TVA va fi reflectata in pret.
El a precizat ca Guvernul s-a consultat cu Banca Nationala, Fondul Monetar International si Comisia Europeana si ca nu se asteapta la "foarte multe felicitari", dar ca institutiile respective au inteles care este strategia pe termen mediu si lung.
Ponta a anuntat recent ca Guvernul intentioneaza sa decida in aprilie reducerea, din iunie, a taxei pe valoarea adaugata, urmand sa stabileasca daca va fi diminuata cota standard de TVA, de la 24% la 20%, sau TVA la produse alimentare de baza, de la 24% la 9%.
Constantin: Reducerea TVA la alimente va scadea preturile si va relansa consumul
Reducerea TVA la alimente la 9% va duce la scaderea preturilor, relansarea consumului si la colectarea mai buna la buget, a declarat pentru Mediafax ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, care va incepe consultari cu industria, pentru a se asigura ca masura va produce efectele dorite.
"Aceasta masura de reducere a TVA la alimente, coroborata si cu controalele ANAF, vor duce la crearea unui mediu concurential corect. Vom avea evaziune mult mai putina si preturi mai mici. Reducerea TVA va avea ca efect scaderea preturilor, relansarea consumului si o colectare mai buna la bugetul de stat. De maine vor incepe consultarile cu producatorii, cu industria si cu marile lanturi de magazine, pentru a ne asigura ca masura va produce efectele dorite", a afirmat ministrul.
Acesta a adaugat ca scaderea taxei pe valoarea adaugata este unul dintre cele mai importante obiective ale mandatului sau de ministru.
"Sper ca putem sa reducem la minim posibil evaziunea fiscala si in felul acesta sa salvam societati si locuri de munca. Cel mai important obiectiv este acela de a reduce preturile, lucru de care vor beneficia toti romanii. Scaderea preturilor va duce la relansarea consumului, ceea ce se traduce prin venituri mai mari la bugetul de stat", a aratat el.
Constantin a mai spus ca reducerea TVA va da "o gura de oxigen" sectorului de lapte, dupa eliminarea cotelor, de la 1 aprilie, dar si celui de carne, afectat de embargoul impus Rusiei.
Romalimenta: Mancarea se va ieftini cu 15% din iunie
Mancarea se va ieftini cu 15% din iunie, atat in magazine si piete, cat si in restaurante, dupa ce TVA la alimente va scadea de la 24% la 9%, a declarat Sorin Minea, presedintele patronatului din industria alimentara Romalimenta.
"Impactul va fi masiv de la 1 iunie. In clipa in care se va micsora TVA, pretul alimentelor va scadea cu 15%", a spus Minea.
In plus, sustine Minea, va scadea si evaziunea fiscala in domeniu. "Aceasta masura este cea mai mare palma data evaziunii", a afirmat el.