In prezent, toate gospodariile individuale care detin in proprietate instalatii de productie de tuica si rachiuri trebuie sa fie inregistrate la autoritatea vamala teritoriala si au obligatoriu un sigiliu aplicat pe instalatii pe toata perioada de nefunctionare.

Atunci cand se intentioneaza sa fie produse tuica si rachiuri din recolta proprie, se solicita in scris autoritatii vamale desigilarea instalatiei, iar in prima zi lucratoare dupa expirarea perioadei de functionare a instalatiei, autoritatea trebuie sa resigileze alambicul si sa calculeze acciza datorata, in functie de productie.

Aceste proceduri presupun ca un reprezentant al autoritatii vamale sa se deplaseze pana la respectiva gospodarie pentru a pune/scoate sigiliul si a-l informa pe proprietar cat anume are de plata ca acciza.

Sistemul actual va fi insa modificat de Guvern, conform unui proiect citat de Mediafax, prin noi proceduri care transfera, practic, pe umerii proprietarilor de gospodarii responsabilitatea de a anunta statul cat anume au produs si de a solicita sa le fie calculat cat au de plata.

Modificarea va fi introdusa in contextul in care autoritatile fiscale au fost restructurate, cu reducerea schemei de personal.

Astfel, atunci cand intr-o gospodarie individuala se intentioneaza sa fie produse tuica si rachiuri din recolta proprie nu va mai fi solicitat autoritatii vamale desigilarea instalatiei, in conditiile in care acest sistem al sigiliului va fi desfiintat, ci proprietarul va trebui sa isi notifice in scris intentia, mentionand cantitatea si tipul de materie prima ce urmeaza sa fie prelucrate, perioada in care instalatia va functiona, precum si cantitatea de produs estimata sa fie obtinuta. In acest caz, producatorul trebuie sa detina si mijloacele legale necesare pentru masurarea cantitatii si a concentratiei alcoolice a produselor obtinute.

In acelasi timp, in termen de trei zile lucratoare de la expirarea perioadei declarate de functionare a instalatiei de productie de tuica si rachiuri, proprietarul gospodariei individuale va fi obligat sa solicite singur autoritatii vamale teritoriale calculul accizei datorate. Acciza va deveni exigibila la momentul finalizarii procesului de productie, iar termenul de plata este pana la 25 a lunii imediat urmatoare celei in care acciza a devenit exigibila.

Modificarea este explicata prin "flexibilizarea" sistemului de supraveghere fiscala in cazul gospodariilor individuale care produc rachiuri din fructe.

Conform legii, pentru tuica si rachiurile de fructe destinate consumului propriu al unei gospodarii individuale, in limita unei cantitati echivalente de cel mult 50 de litri de produs/an cu concentratia alcoolica de 100% in volum, nivelul accizei datorate reprezinta 50% din cota standard a accizei aplicate alcoolului etilic, respectiv 500 euro/hl alcool pur.