Cinci litri pe metru patrat, adica o picatura in mare. Aceasta e cantitatea totala de precipitatii cazuta in iulie peste comuna Vorona din Botosani. Oamenii nu mai au apa nici sa adape animalele, in timp ce culturile se usuca pe camp.

Elena Ciubotariu, sef Serviciul voluntar pentru Situatii de Urgenta Vorona: "Normal asta e un parau care vine de la Corni, dar a secat. La postul pluviometric din Vorona s-au inregistrat doar 5 l/mp. Asta este cantitatea pe intreaga luna. Culturile de porumb si floarea soarelui sunt distruse in proportie de 80-90%."

Oricat de mult ar ploua de acum incolo, culturile de porumb sunt compromise. Satenii spera ca macar pentru furaje sa fie bun.

Elena Ciubotariu, sef Serviciul voluntar pentru Situatii de Urgenta Vorona: "Normal se spune in popor ca acum el se leaga. El este asa. Ar trebui sa se intareasca, dar o sa ramana asa. Se usuca."

Datale de pana acum arata ca 2015 va fi un an prost in ceea ce priveste recoltele de toamna.

Dinu Marasoiu, meteorolog de serviciu: "Se va accentua intensitatea secetei in cea mai mare parte a teritoriului agricol. Mentionam ca deficitele cele mai mari de apa in sol se vor inregistra in aceleasi regiuni in Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia si chiar si in Banat si in Crisana."

Un raport al Comisiei Europene estimeaza scaderi medii de 5 procente, la principalele culturi de toamna, fata de anii trecuti. Orzul va fi mai putin, sfecla de zahar, la fel, iar graul nu se ridica nici el peste media productiilor din ultimii 5 ani.

Vom avea insa mai multi cartofi si o productie mai buna la rapita.