Romania, una dintre cele mai mari scaderi din UE la venitul agricol, in 2015
Venitul real pe lucrator din agricultura a scazut in Romania cu 19,2%, in 2015, comparativ cu 2014, in conditiile in care la nivelul Uniunii Europene indicatorul a inregistrat un declin de 4,3%, potrivit Eurostat.
In randul statelor membre, in 2015 comparativ cu 2014, venitul real pe lucrator din agricultura a crescut in 13 state, in special in Croatia, Letonia si Grecia, si a scazut in 15 state, cele mai mari scaderi fiind inregistrate in Germania (minus 37,6%), Polonia (minus 23,8%), Luxemburg (minus 20%), Danemarca (minus 19,7%), Marea Britanie (minus 19,3 %) si Romania (minus 19,2%).
Eurostat precizeaza ca intre 2010 si 2015 venitul real pe lucrator din agricultura a scazut cu 5,7% la nivelul UE, in conditiile in care in aceasta perioada venitul real pe lucrator din agricultura a crescut in 10 state membre, in special in Italia, Cehia si Bulgaria, dar a scazut restul de 18 state membre, cele mai mari scaderi fiind inregistrate in Finlanda (minus 53,7%), Germania (minus 35,3%) si Romania (minus 34,7%).
Comparativ cu 2014, se estimeaza ca in 2015 valoarea productiei agricole a UE a scazut cu 2,5% in termeni nominali, in principal ca urmare a scaderii semnificative a valorii productiei animale (minus 5,9%) la care s-a adaugat o scadere mai usoara a valorii productiei vegetale (minus 0,3%), combinata cu o scadere a costurilor productiei agricole (minus 2,4%).
Scaderea valorii productiei animale s-a datorat in principal celei a valorii productiei de lapte (minus 14,9%) si carne de porc (minus 8,9%), care au fost doar partial compensate de cresterea valorii productiei de carne de vita (4,3%), oaie si capra (3,2%), oua (2,1%) si carne de pasare (1,1%).
In ceea ce priveste productia vegetala, scaderile valorilor productiei de sfecla de zahar (minus 26%), porumb (minus 24,5%), plante furajere (minus 7,6%), oleaginoase (minus 5,3%) si orz (minus 1,8%), au fost aproape contrabalansate de cresterea valorii productiei de ulei de masline (13,3%), a celei de legume proaspete (12,1%), de fructe (7,3%) si vin (2,5%).
Scaderea valorii productiilor de sfecla de zahar si porumb se datoreaza secetei din anumite state membre UE.