"Brandul de tara va fi o chestiune complementara acestui atestat de produs traditional si toate modificarile vor veni sa intareasca produsul traditional si marketingul acestuia pe piata interna si internationala. Lucram sa identificam sumele in buget ca sa cream acest brand de tara. Trebuie sa gasim cel mai potrivit concept", a spus Daniel Constantin, adaugand ca, in cel mult o luna si jumatate, vor exista produse romanesti cu noul brand de tara in magazine, potrivit Mediafax.

Constantin a afirmat ca "oamenii apreciaza produsele romanesti" si prin aplicarea unui brand de tara vor creste vanzarile de astfel de produse.

"Acele standuri din hipermarketuri vor fi branduite cu acest nou concept, mult mai vizibil. Am constatat ca oamenii apreciaza in momentul in care gasesc in hipermarketurile din Romania produse romanesti, mai ales atunci cand ele sunt evidentiate mai bine decat sunt in momentul de fata. Obiectivul nostru este de a creste procentul de produse romanesti care se gasesc pe piata romaneasca. Vrem sa ne recastigam piata nationala. Pe zona de legume fructe, in hipermarketuri avem in acest moment doar 40 - 45 la suta produse romanesti, restul fiind import. Credem ca si acest brand poate sa duca la vanzari mai mari de produse romanesti", a spus Constantin. El a declarat ca "brandul vorbeste despre autenticitatea produselor romanesti".

"Sunt recunoscute pe piata interna si externa ca fiind mult mai bune. Romanul cred ca se va indrepta cu prioritate catre acele produse", a precizat Constantin.

Constantin: "Mai multe fabrici mari din domeniile carnii si panificatiei sunt in pericol de insolventa"

Evaziunea fiscala a ajuns atat de departe incat multe fabrici importante din domeniile panificatiei si carnii ar putea intra in insolventa in urmatoarea perioada, afirma ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

"Pe zona de panificatie sunt mai multe fabrici care sunt in pericol de insolventa. Nu mai vorbesc de zona de carne, unde sunt fabrici mari. Am ramas surprins sa constat la una dintre cele mai mari fabrici din Romania, infiintata dupa 1989, e-adevarat, dar cu o traditie de 20 de ani, care imi spunea ca anul trecut este primul an in care nu a reusit sa incheie pe profit. Nu pot sa va dau nume", a declarat Daniel Constantin pentru Mediafax.

El crede ca problemele pe care le au marile fabrici sunt un semnal de alarma si, din acest motiv, vrea sa aiba succes experimentul cu TVA redus la paine. "Pentru ca, daca va avea succes, de la 1 ianuarie 2014 putem sa il extindem si la carne, si la legume-fructe. Evaziunea este enorma si trebuie sa o combatem prin aceste masuri", a adaugat ministrul.

El a aratat ca fabricile au probleme nu pe fondul scaderii consumului, ci din cauza evaziunii. "Va dau un exemplu la pui. Anul trecut am exportat pui de 250 milioane euro. Mai mult decat am importat. Balanta este pentru prima data pozitiva. Exportam foarte mult, dar cu toate acestea industria nu sta bine, pentru ca pe piata interna are o competitie neloiala prin evaziunea fiscala. Si din acest motiv nu pot sa supravietuiasca, chiar daca au o cifra atat de buna la export", a continuat ministrul Agriculturii.

Constantin a afirmat ca evaziunea fiscala "a ajuns atat de departe" incat multe fabrici importante ar putea intra in insolventa.

"Multe alimente sunt mai scumpe decat cele din import din cauza costurilor de productie"

Costul de productie in Romania, atat pentru carne, cat si pentru legume si fructe, este mai mare comparativ cu unele tari europene, astfel ca produsele din import sunt mai ieftine decat cele autohtone, a explicat Daniel Constantin.

El a aratat ca multe ferme din Romania sunt inca foarte mici, iar din acest motiv costurile de productie raman ridicate. "Acesta este motivul pentru preturile mari si la zootehnie, si la productie vegetala, si la horticultura. Pentru a putea rezolva aceste probleme vrem sa vorbim pe de-o parte de zona de asociere, pentru ca in momentul in care ai fermele asociate, in momentul in care nu mai ai 90% din efective in ferme de unu si doua capete, sa spunem la vaci, si ai ferme cu adevarat importante, atunci poti sa vorbesti de un cost de productie ceva mai mic", a afirmat el.

Ministrul a dat ca exemplu sectorul lactatelor, unde 90% din productie vine de la gospodariile cu unu sau doua animale.

Adrian Porumboiu, unul dintre cei mai mari agricultori din tara, a declarat recent ca Romania nu are o agricultura reala, care sa asigure necesarul de consum intern, si a ajuns sa importe cirese din Africa de Sud si fasole din Etiopia. "La ora actuala importam legume, importam fructe, flori intr-o cantitate impresionanta, si banii acestia pleaca si au destinatii in alte zari. Noi vom putea vorbi despre o agricultura reala, care sa asigure atat necesarul de consum pentru romani, dar si pentru export, doar atunci cand vom reusi sa facem acele ferme mici, de 2-5 hectare", a spus Porumboiu.

Omul de afaceri a aratat ca fermele de mici dimensiuni pot asigura necesarul de consum intern pentru multe categorii de fructe si legume.