Gospodinele cumpara asadar cartofi furajeri, fara sa stie ca sunt fie toxici, fie nehranitori. Si, intre timp, cei produsi de tarani, mai ieftini, dar mai mici, ajung la gunoi.

Prima impresie conteaza, chiar si la cartofi. Dovada: cei mari castiga detasat lupta pe tarabe.

Intre timp, cartoful mic si sanatos de Covasna se zbarceste incet pe taraba, desi s-ar vinde si doua kilograme pe-un leu.

Cartoful urias nemteasc sau olandez intra in pungi la 2 lei - 2, 5 lei kilogramul. Putini stiu ca in Germania, Franta si Spania, cartofii sub 3 centimetri in diametru si cei mari, peste 6, sunt retrasi din start de la consum.

Fata de cei medii, cei mici contin cantitati triple de solanina, o substanta toxica dezvoltata sub coaja. Iar cei mari au 85% apa, fata de 70% cat au cei medii. Concentratia de proteine si aminoacizi este la jumatate.

Asa ca cea mai buna e calea de mijloc- sa-ti incapa in palma. Ce arunca vesticii e insa numai bun de adus in Romania, cu bani putini.

"Neavand o cautare deosebita pe piata, decat pentru partea de furajare a animalelor, marfa de acolo se poate lua cu un pret cu 40-50 la suta mai mic", spune Sorin Chriru, directorul Institutului Cartofului din Brasov.

Mai mult, cartofii destinati animalelor nu pot fi vinduti cu acte, asa ca sunt adusi in tara ilegal, sustin cultivatorii.

"Intra in tara fara documente, se vand fara documente. Deci evaziune fiscala suta la suta", afirma Ioan Benea, presedintele Asociatiei Cultivatorilor

Ministerul e de acord... si atat!

"Din pacate, nu de putine ori importul de cartofi a intrat in zona de evaziune fiscala. Ramane un profit net superior", declara Valeriu Tabara, ministrul agriculturii.

Sunt si locuri in care argumentul pretului cade pe loc secund si important este gustul. Din fericire, in multe restaurante romanesti, care sustin ca folosesc numai ingrediente premium, alegerea este cea corecta. Chiar daca asta implica efort mai mare si costuri suplimentare.

Un singur producator din Covasna livreaza in Bucuresti cartof curatat si ambalat in vid, cu termen de garantie 3 zile. Varul din strainatate ar rezista si trei luni, dar nu e gustos, reclama bucatarii.

"Nu are gust, nicio savoare, este sec inauntru", spune Aurelia Surcel, maestru bucatar.

Responsabilii n-au nici o strategie pentru sustinerea cartofului autohton, care creste acum pe 200 de mii de hectare. Strivit chiar inainte de recoltare de o concurenta nedreapta.