La un targ agricol din Cluj-Napoca, cel mai bine s-au vandut vacile romanesti si sistemele de muls omologate. Este pentru prima data cand comerciantii inregistreaza cresteri de vanzari, dupa ce in ultimii 4 ani numarul vacilor din Romania a scazut cu peste un milion de capete.

Din 15 aprilie, subventia de la stat pentru crescatorii de vaci a crescut de la 500, la 730 si chiar 1.300 de lei pentru fiecare animal, in functie de productia de lapte. Nu e de mirare ca cea mai aglomerata zona de la targurile de profil a devenit cea din jurul grajdurilor.

Baltata romaneasca produce 20-25 de litri pe zi. Dar este apreciata si pentru carne, mai ales ca atunci cand este pusa la ingrasare, asimileaza un kilogram pe zi. Romania trebuie sa trimita 500 de mii de exemplare in China, anul acesta. Deocamdata insa, junicile au o mare cautare in Transilvania.

"La mine in ferma, de la Baltata noastra am luat 7.000 de litri pe cap de vaca, de la 40 de vaci am predat 280.000 litri de lapte. E 2.000 de euro bucata. Sunt cereri, de la mine din ferma am vandut zeci de capete in Maramures, Satu Mare", spune un fermier.

Vacile de lapte primesc anul acesta punctaje mai mari si in subventiile de la Uniunea Europeana, asa ca investitia intr-o ferma devine tot mai rentabila. Targul de la Cluj va fi deschis si duminica, pana la ora 14:00.