Un fermier care nu si-a pierdut inca umorul descrie cel mai bine situatia prin care trec multi altii ca el. Au primit de la APIA 430 de euro pe hectar de pasune, pentru simplul fapt ca terenurile lor sunt intr-o zona defavorizata. Cand s-au vazut cu banii, oamenii au crezut ca pot face profit cultivand respectivele parcele cu cartofi, spre exemplu. Au procedat insa ilegal, au decis sefii Agentiei de Plati In Agricultura (APIA).

"Fie ca si-au modificat dimensiunea parcelei, fie au mutat-o in alta parte, fie nu au respectat bunele conditii agricole si de mediu", explica Florin Capraru, director APIA Bistrita.

In jur de 4.000 de fermieri din Bistrita au fost in situatia de a se intoarce cu banii la APIA. In total: 3,3 milioane de euro. Unii au restituit deja sumele incasate si le-au spus inspectorilor ca nu au vrut sa faca vreo ilegalitate, ci pur si simplu nu au stiut ca nu au voie sa cultive legume pe suprafetele destinate pasiunilor. De exemplu, nea Ionica din comuna Rebrisoara, care si-a recunoscut vina si a restituit peste 40 milioane de lei. "Am arat in fanete, am pus cartofi si cu aia m-a prins. N-am stiut si am dat banii inapoi. Pe un an de zile sau doi. M-am dus la APIA si am platit", spune povesteste fermierul.

Cativa fermieri care ar dori sa isi lucreze pamantul sunt revoltati pentru ca banii merg la oamenii care-si lasa pasunile in maracini. "Sunt unii care au 4-5 hectare de pamant si nu lucreaza deloc, dar banii ii iau. Noua ne da bani ca muncim, dar lor de ce le da, aici e problema. Ar trebui sa nu le dea nimic. Eu de 74 ani trag de coarnele plugului, ca pe timpuri, si astia isi bat joc", spune revoltat Gavrila Avram, fermier.

Cei nemultumiti s-au gandit sa isi caute dreptatea in instanta. S-au lasat repede pagubasi cand au auzit cat ii costa si au promis ca vor inapoia pana la ultimul cent banii primiti de la APIA.