Cat de periculoase sunt alimentele iradiate? Ce spun specialistii si Ministerul Agriculturii!
Multe dintre alimentele aflate pe rafturile magazinelor din Romania sunt iradiate. Controversata procedura se aplica pentru mentinerea aspectului "proaspat" al produselor. Iradierea alimentelor este agreata in UE, dar sub control strict si cu etichetare corespunzatoare - fapt cvasiinexistent in Romania, scrie ziarul Gandul.
Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat ca, in Romania, iradierea alimentelor nu este in regula si a cerut Protectiei Consumatorului verificarea etichetelor. Seful acestei institutii admite ca, pana acum, nu a facut un control tematic.
Alimentele iradiate nu sunt radioactive, iar iradierea este o tehnologie folosita cu succes, de peste 30 de ani, de producatorii si distribuitorii din industria alimentara din peste 40 de tari, pentru a pastra prospetimea produselor perisabile. Tehnologia este, insa, deosebit de controversata.
Pana in prezent, nu s-a dovedit stiintific o legatura directa intre consumul de alimente iradiate si aparitia unor forme de cancer. Insa, numeroase studii de specialitate au evidentiat riscuri si dezavantaje potentiale asociate iradierii alimentelor, precum aparitia radicalilor liberi (a caror implicare in declansarea cancerului este dovedita), aparitia unor tulburari metabolice sau chiar malformatii genetice, generate de avitaminoze.
Citeste continuarea in Gandul!
Pe acelasi subiect: