Potrivit unui comunicat al MADR, în cazul a 307 de probe ale căror analize au fost finalizate nu s-au înregistrat depăşiri ale reziduurilor de pesticide peste limita maximă admisă.

Ministerul de resort precizează, totodată, că, în această perioadă, pieţele agroalimentare din România oferă consumatorilor o legume şi fructe de sezon din producţia autohtonă. Astfel, sunt expuse în toate pieţele legume din majoritatea speciilor: tomate, ardei, vinete, cartofi, varză, conopidă, fasole păstăi, mazăre, verdeţuri şi fructe de sezon: cireşe, piersici, caise etc.

Citește și: Specialiștii avertizează că piața e plină de ”roșii toxice”. Semnele legumelor sănătoase

"Autoritatea Naţională Fitosanitară a prelevat până în prezent un număr de 385 probe din legume şi fructe autohtone atât din culturi cât şi din reţelele comerciale (pieţe agroalimentare). Au fost finalizate analizele de laborator pentru un număr de 307 de probe, fără a se înregistra depăşiri ale reziduurilor de pesticide peste limita maximă admisă, conform prevederilor Reg.nr.396/2005 privind conţinuturile maxime aplicabile reziduurilor de pesticide din sau produse alimentare şi hrană de origine vegetală pentru animale, cu modificările şi completările ulterioare. Rezultatele analizelor de laborator confirmă faptul că legumele şi fructele din producţia autohtonă întrunesc standardele de calitate şi nu prezintă risc pentru consumatori", se arată în comunicatul citat.

Citește și: Inspectorul Pro: Producătorii de fructe și legume folosesc pesticidele după ureche. “Le dau azi şi mâine vin cu ele pe piață”

Datele MADR arată că în pieţele agroalimentare din Bucureşti sunt prezenţi zilnic, în medie, peste 250 de producători beneficiari ai Programului de sprijin pentru tomate, cultivate în sere şi solarii cu o producţie cantitativă şi calitativă ce asigură necesarul de consum intern de tomate de calitate.

De asemenea, până la data de 24 iunie 2019, în Capitală şi toate judeţele din ţară, acţiunile Ministerului Agriculturii şi ale Direcţiilor Agricole Judeţene au constat în verificarea a 490 de pieţe agroalimentare şi 160 depozite en-gros de legume şi fructe, pentru abaterile constatate fiind aplicate amenzi contravenţionale în valoare totală de 86.400 lei şi un număr de 260 avertismente cu planuri de remediere.

Principalele obiective de control ale inspectorilor MADR vizează: asigurarea unui spaţiu distinct şi semnalizat vizibil de minim 40% din numărul total de tarabe din piaţă pentru producătorii agricoli autohtoni, persoane fizice, în special, sau producători agricoli organizaţi; depistarea şi sancţionarea fenomenului de substituire a legumelor şi fructelor autohtone cu cele provenite din import sau comerţ intracomunitar; etichetarea corectă a produselor, legume şi fructe, expuse la comercializare prin indicarea locului de producţie, a denumirii cultivatorului, a datei recoltării şi a preţului, pentru a se distinge producţia autohtonă de cea provenită din import sau spaţiul intracomunitar; trasabilitatea loturilor de legume şi fructe provenite din import sau comerţ intracomunitar prin indicarea corectă pe documentele însoţitoare (facturi fiscale) a ţării de origine, documente ce sunt emise de depozitari către comercianţii de legume şi fructe cu amănuntul.