"Exista tari precum Ungaria sau Letonia care au cerut prelungirea acestei interdictii si au obtinut un rezultat favorabil. Si noi vrem sa marim interdictia cu trei ani pentru ca abia din 2017 strainii sa poata cumpara teren in Romania", a declarat Steriu, la o conferinta privind securitatea alimentara.

Discutia vine in contextul in care oficialii Comisiei Europene au cerut Romaniei si Bulgariei, in luna decembrie a anului trecut, sa permita cetatenilor din UE care nu sunt stabiliti in cele doua tari sa cumpere terenuri agricole, inainte sa expire perioada de tranzitie prevazuta in Tratatul de aderare, respectiv 2014.
 
Tratatul stabileste o perioada de tranzite de sapte ani de la aderare (pana in 2014), care permite celor doua state sa mentina restrictiile existente in privinta achizitiei de terenuri agricole si forestiere de catre persoane fizice si juridice din alte tari din Uniunea Europeana/Spatiul Economic European.

Strainii ne invata sa facem agricultura. Investesc sute de milioane de euro in pamanturile noastre

Noua goana dupa aur: chinezii, arabii si japonezii cumpara terenuri in toata lumea de teama unei crize alimentare

Si ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, spune ca cei nerezidenti nu vor putea cumpara teren aici. Tabara a aratat ca potrivit legislatiei pot cumpara terenuri doar persoanele fizice si juridice cu domiciliul sau sediul in Romania.

Oportunitatea strainilor

In ultimii ani, o mare parte din terenul agricol al tarii a fost cumparat de straini cu intentia de a dezvolta fie ferme foarte mari ori proiecte imobiliare care au fost apoi lasate in paragina in momentul in care a izbucnit criza economica. In plus, oficialii romani considera ca pretul unui hectar de teren este foarte scazut si riscam sa vindem pamant pe mai nimic. Chiar ministrul de Externe, Teodor Baconschi, spune ca mari investitori din China si zona Golfului sunt interesati de terenurile agricole romanesti, dar ca exista riscul sa ne trezim cu prea multi proprietari straini. "Pe mine ma ingrijoreaza acest apetit pentru terenul romanesc. Ar trebui sa punem niste bariere prin legislatie pentru ca exista riscul sa ne trezim cu prea multi proprietari straini, ar trebui sa mizam pe concesiunea terenului, nu pe vanzare", spune Baconschi.

In mai, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Adrian Radulescu, spunea ca investitorii arabi doresc si sa cumpere terenuri agricole cu suprafete cuprinse, in medie, intre 2.000 si 5.000 de hectare. "In special ii intereseaza o colaborare cu agricultorii romani intr-un parteneriat, ei cu finantare si cu preluarea a cel putin 70-80% din productia pe care o finanteaza", arata el atunci.

Cei mai mari investitori straini in Romania sunt italienii si olandezii.

In prezent, Romania are peste 12,5 milioane de teren agricol, 9,4 de milioane de hectare fiind arabil, iar in jur de un milion de hectar este nelucrat, dupa datele cele mai recente ale Ministerului Agriculturii.

Citeste si

Pretul pe care il platesc chinezii pentru apa. Cum influenteaza statele lumii. FOTO

Twitter vrea sa atraga cat mai multe fonduri straine. Investitorii au evaluat compania la 7 miliarde de dolari