Afacerile Comcereal Vaslui, companie detinuta de Adrian Porumboiu, in crestere cu 17%
Lan de grau. Sursa foto: Mediafax
Compania Comcereal Vaslui (CCEV), parte a grupului Racova, detinut de omul de afaceri Adrian Porumboiu, a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 320,5 milioane lei (72,5 milioane euro), cu 17% peste nivelul din 2012.
Compania a consemnat in anul 2012 o cifra de afaceri de 273,7 milioane lei, cu 46% peste cea din 2011, de 187 milioane lei, scrie Mediafax.
Atat veniturile, cat si cheltuielile au urcat anul trecut cu cate 26%, la 343 milioane lei (77,6 milioane euro) si, respectiv, la 338,2 milioane lei (76,5 milioane euro), potrivit raportului pentru anul trecut transmis pietei Rasdaq a Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Compania anticipeaza pentru acest an venituri totale de aproape 305 milioane lei si cheltuieli de 299,6 milioane lei, astfel ca ar urma sa incheie anul cu un profit brut de 5,3 milioane lei.
Comcereal Vaslui a incheiat anul trecut cu un profit brut de 4,8 milioane lei, foarte usor peste cel din 2012, de 4,7 milioane lei.
"Se constata pentru anul 2013 o crestere semnificativa a productiilor medii la hectar fata anul precedent, cand seceta a afectat substantial productiile obtinute, cu peste 50% la grau, floarea soarelui si porumb si aproape integral la rapita. In conditiile obtinerii pentru anul 2013 a unor productii cantitative mari preturile de valorificare au inregistrat o scadere semnificativa fata de anul precedent (...) Productia in curs de executie reprezinta cheltuieli in suma de 44,8 milioane lei efectuate pentru infiintarea culturilor de grau si rapita, cat si a lucrarilor pregatitoare pentru infiintarea culturilor de floarea soarelui, porumb, orzoaica in primavara anului 2014", se arata in raport.
Vanzarile de produse agricole au cumulat 253,1 milioane lei, din care 185,7 milioane lei au reprezentat incasarile pentru grau, 28,3 milioane lei pentru rapita, 22,5 milioane lei pentru floarea soarelui, iar 16,4 milioane pentru porumb.
"Avand in vedere gradul mare de integrare a activitatii in cadrul grupului Racova, mare parte din aceste produse se valorifica spre firmele din grup. Astfel, din productia de grau de aproximativ 90.000 tone, aproximativ 40.000 tone se valorifica la Mopan Suceava, aproximativ 8.000 tone se folosesc pentru samanta si pentru plata arendei, iar diferenta de aproximativ 42.000 tone se valorifica spre terti, firme de morarit panificatie sau angrosisti (Toepfer, Cargill, Nidera). Productia de rapita si de floarea soarelui, aproximativ 24.000 tone, se livreaza si proceseaza intragrup in cadrul Ulerom Vaslui sau extragrup, catre clienti precum Toepfer, Expur. Din productia de porumb, de aproximativ 10.000 tone, se retine pentru ferma zootehnica proprie cantitatea de 500 tone, iar diferenta de 9.500 tone este livrata catre terti. Productia zootehnica, aproximativ 38.000 hectolitri lapte, se valorifica integral catre Ilvas Vaslui", se spune in raport.
Compania a primit anul trecut subventii de 19,2 milioane lei.
"Productia agricola vegetala se realizeaza pe 27.737 ha terenuri agricole, arendate de la persoane fizice si juridice. In teritoriu, activitatea este organizata in 15 baze de productie si receptie a produselor agricole, in cadrul a 30 ferme vegetale, unde se infiinteaza, se intretin si se recolteaza urmatoarele culturi: grau, rapita, floarea soarelui, porumb, culturi furajere. Productia zootehnica se realizeaza in cadrul fermei Tirzii, una dintre cele mai moderne ferme de profil din tara, specializata pe vaci de lapte. Depozitarea productiei vegetale se realizeaza in cele 3 silozuri si in alte 14 baze de receptie, cu o capacitate de depozitare de peste 270.250 tone. In silozurile si bazele noastre se depoziteaza productia proprie, cea obtinuta de firmele grupului Racova, respectiv Agrocomplex Barlad, R-Agro Falciu, cat si productia realizata de terti. Productia de panificatie se realizeaza in cadrul a doua sectii de producere a painii si a produselor de panificatie, cu o capacitate anuala totala de 1.800 tone", se mentioneaza in raport.
Printre obiectivele pe termen scurt se regasesc marirea suprafetelor cultivate prin arendarea sau prin cumpararea de la persoane fizice sau juridice, astfel incat suprafata totala sa se apropie de 30.000 hectare, dar si cultivarea unor soiuri de seminte de calitate superioara. Alte obiective sunt inlocuirea utilajelor agricole vechi, cumpararea de animale de rase superioare, cu productii mult mai mari decat cele actuale.
Pe termen lung, conducerea Comcereal vrea sa construiasca o fabrica de paine cu o capacitate de aproximativ 10.000 de tone in orasul Vaslui si sa majoreze capacitatile de depozitare a produselor agricole, cu cel putin 50.000 tone, prin construirea unor silozuri noi. Comcereal Vaslui are un capital social de 25,8 milioane lei, divizat in 258 de milioane de actiuni, cu o valoare nominala de 0,1 lei.
Omul de afaceri Adrian Porumboiu controleaza putin peste 90% din actiunile Comcereal Vaslui, respectiv prin Racova are 84,35% din titluri, iar prin firma Mopan are aproape 5,73% din actiuni. Grupul detinut de omul de afaceri include firmele Racova, Ulerom, Ilvas, Agrocomplex si Mopan.
Cel mai recent transfer cu actiunile Comcereal Vaslui a fost realizat pe 26 martie, cand pretul a urcat cu 8,89%, la 0,245 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea companiei este de 63,2 milioane lei (14,2 milioane euro).
Pe acelasi subiect: