Intr-un interviu acordat joi pentru Bloomberg si citat de Agerpres, ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a declarat ca Guvernul de la Bucuresti ar putea ajunge la un nou acord cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana in 2016, pentru a se proteja impotriva socurilor de pe piata. Separat, liderul PSD, Liviu Dragnea a declarat ca social democratii au cerut Guvernului sa negocieze un acord, ideea sustinuta si de liderul Partidului Liberal, Alina Gorghiu. 

'Romania se poate descurca singura si nu avem nevoie de finantare de la FMI dar ar fi o idee buna sa avem un tip de acord flexibil ca o masura de siguranta impotriva turbulentelor de pe piata. Costurile de finantare sunt foarte mici in prezent dar nu poti sti niciodata', a declarat Eugen Teodorovici. 

Incepand din 2009 si pana in prezent Romania a incheiat trei acorduri consecutive de imprumut cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana, care au servit ca o ancora pentru politicile guvernamentale in domeniul bugetului, privatizarii companiilor de stat si economiei. 

Revizuirea actualului acord in valoare de patru miliarde de euro cu creditorii internationali nu a putut fi finalizata incepand din luna iunie 2014 si pana in prezent din cauza lipsei unui acord cu privire la planurile fiscale ale Guvernului. Parlamentarii au renuntat la unele reduceri de taxe programate pentru luna ianuarie si au promis sa mentina deficitul bugetar de anul viitor la aproximativ 2% din PIB. Potrivit lui Teodorovici, in luna august bugetul inregistra un excedent de aproximativ un procent. 

'Acordul nu este suspendat ci doar va expira la finele acestei luni. Acest lucru nu ne impiedica sa incheiem un nou acord cu creditorii', a subliniat ministrul de Finante. 

Acordul in derulare cu FMI are o valoare de doua miliarde de euro insa autoritatile de la Bucuresti nu au accesat fonduri pana in prezent. Scopul acordului de tip preventiv a fost acela de a proteja economia romaneasca de eventuale socuri pe pietele financiare. 

Actualul acord stand-by este cel de-al 10-lea incheiat de Romania cu Fondul Monetar International din ultimii 23 de ani si al treilea acord solicitat FMI, de la declansarea crizei economice, in 2009. Aranjamentul a fost incheiat in septembrie 2013 pentru 24 de luni.