Anul trecut, aproximativ 70.000 de diplome au fost confirmate de catre Ministerul Educatiei, in urma unei ordonante date de Guvern. In toamna anului 2015 au intrat in vigoare prevederile OG nr.42/2015 “privind dreptul absolventilor de a beneficia de acte de studii recunoscute la finalizarea unor studii neautorizate si sanctionarea institutiilor de invatamant care scolarizeaza fara autorizatie”. Ordonanta a fost aprobata de Parlament prin Legea 143/2016, care a intrat in vigoare duminica, 17 iulie.

 

Astfel, vor avea dreptul la diplome recunoscute persoanele care au promovat programe de invatamant  superior, mai exact:

-programe de studii organizate la forme de invatamant  sau in spatii neautorizate;

- programe de studii organizate in limba de predare neautorizata;

- programe ce au avut un numar de student peste capacitatea maxima admisa;

- programe de studii ce se aflau in curs de autorizare, in momentul inmatricularii;

- programe acreditate, dar care nu respectau conditiile de inmatriculare sau de mobilitate;

 

Aceasta decizie se aplica inclusiv persoanelor ce au urmat cursurile la forma de invatamant ID si cei care au facut doi ani de studiu in unul singur. Astfel, din anul 2015 absolut orice diploma ce indeplineste conditiile  legii, eliberata de o institutie de invatamant superior acreditata, va fi recunoscuta ca inscris oficial de catre stat. 

 

O alta prevedere din OG nr. 42/2015, aprobata prin Legea nr. 143/2016, face referire la sanctiunile drastice ce privesc functionarea universitatilor. Odata cu inceputul anului universitar 2017-2018, orice institutie care nu va respecta legea actuala, mai exact va permite inmatricularea unui numar ce depaseste capacitatea maxima de studenti sau va accepta persoane la programe de studii neautorizate, va fi sanctionata cu o amenda de zece ori mai mare decat in trecut. In plus, universitatile care incalca dispozitiile actuale risca inclusiv lichidarea.