"Consiliul Concurentei a sanctionat cinci companii producatoare de lactate cu amenzi in valoare totala de 8,6 milioane de lei (aproximativ 1,9 milioane de euro) pentru trucarea unor licitatii organizate in anii 2010 si 2011, la nivelul judetelor Giurgiu, Ialomita si Dolj, in cadrul Programului Cornul si Laptele. Companiile sanctionate sunt: Albalact SA, aproape 5 milioane de lei, Simultan SRL - 2,2 milioane de lei, Dorna SA - 1,02 milioane de lei, Lacta SA - 261.306 lei si Deltalact SA - 139.860 lei", se mentioneaza in comunicatul citat. 

Conform institutiei, in urma investigatiei, s-a constatat ca pe parcursul licitatiilor cele cinci companii au actionat concertat, in sensul ca, in prima etapa, au depus oferte pentru toate loturile scoase la licitatie de autoritatile contractante, iar in etapa a doua, de licitatie electronica, si-au impartit loturile pentru care au licitat. 

"Concret, in cadrul fiecarei licitatii, in etapa de licitatie electronica, fiecare ofertant si-a ales 1 sau 2 loturi pentru care a actionat, ceilalti ofertanti nelicitand pentru acestea. In acest fel, au licitat doar pentru loturile pe care stiau ca le vor castiga, eliminand concurenta", se mai arata in comunicat. 

Doua din cele cinci companii, Albalact SA si Simultan SRL, au recunoscut savarsirea faptei anticoncurentiale si, ca urmare, amenda a fost redusa cu un procent de 20% din nivelul de baza, mentioneaza Consiliul Concurentei. 

"O licitatie este eficienta din punct de vedere al preturilor si calitatii bunurilor ofertate numai in conditii de concurenta reala. In aceasta situatie, ofertantii au actionat in mod concertat: contractele au fost adjudecate prin rotatie, fiecare dintre cele cinci companii, castigand cel putin un contract in cadrul fiecarei licitatii", a declarat presedintele institutiei, Bogdan Chiritoiu.