Grevele tot mai dese din transportul public, scaderile salariale, criza economica a tarii, dar si dublarea pretului la benzina i-au facut pe greci fie sa abandoneze masina personala, fie sa-si imparta automobilele private in mod cotidian, relateaza myeurope.info.

Daca in restul Europei carpoolingul este o solutie folosita mai des pentru rutele externe, turism, calatorii lungi sau vacante, in Grecia impartirea masinii pentru drumurile obisnuite din oras, cum ar fi catre locul de munca, a ajuns un obicei in ultimele luni.

Grecii din suburbiile Atenei, dar si din celelalte mari orase din tara isi organizeaza rutele zilnice intre domiciliu si locul de munca cu ajutorul platformelor online (aplicatii de smartphone) de carpooling unde gasesc masini/soferi care sa-i duca catre destinatie la preturi de doua ori mai mici, fara sa piarda la capitolele siguranta sau confort.

Una dintre tendinte este organizarea de grupuri intre colegi sau vecini pentru deplasarea catre locul de munca. Site-uri ca Pamemazi.gr sau Sinepivatismos.gr unde partajarea de masina se face in mod organizat si unde regulile cu privire la locul si conditiile de intalnire sau la pret sunt stricte, au castigat o popularitate tot mai mare in ultima jumatate de an.

Gratie unei platforme ca www.4inmasina.ro si romanii, posesori sau nu de masina, au inceput sa descopere avantajele autostopului 2.0.

Luam cazul lui Robert Pop, un tanar din Bucuresti care a decis sa-si puna pe www.4inmasina.ro automobilul la dispozitie altor 2 persoane in cursa pe care o face vineri catre Brasov. Are permis din 2001, conduce un Opel si cere 20 de lei de persoana pentru cursa, aproape jumatate din pretul standard pentru aceeasi ruta cu trenul sau cu autocarul.

Isi reduce astfel din cheltuielile pentru benzina si are sanse sa se aleaga cu prieteni noi. Cei care vor sa fuga din Bucuresti la munte pentru weekend au si ei de castigat pot sa evite aglomeratia din gari sau nervii transportului in comun cu autocarul calatorind mai comod, mai avantajos si la jumatate de pret. Intra aici in aplicatia 4inmasina.ro.