Se apropie vara si odata cu ea vremea concediilor. Francezii se asteapta ca numarul celor care vor pleaca in vacante folosind site-urile si comunitatile online pentru covoiturage sa se mareasca fata de anul trecut.

Ideea e simpla. In loc sa pleci singur in masina spre destinatia de concediu (sau la munca), oferi locurile ramase libere in masina si pentru alti doritori care merg in aceeasi directie cu tine. Acestia pot sa mearga pana la destinatie sau pot sa ramana pe traseu. Costurile se impart iar avantaje sunt de ambele parti.

Aceasta forma de "autostop organizat via Internet" a cunoscut o crestere de popularitate vara trecuta in Franta. Peste tot in "Hexagon" s-au fixat locuri de intalnire, organizate pe site-uri specializate, intre cei care vor sa-si imparta masina in drumul catre destinatie si cei care aleg acest mod de a calatori in dauna transportului public. Comunitatile online unde se pot organiza astfel de deplasari au cunoscut un mare succes in Franta, insa s-au dezvoltat si in Germania, Portugalia, Spania, Marea Britanie, iar in Romania una dintre acestea se poate accesa pe www.4inmasina.ro.

Vara trecuta, in august, luna concediilor in Europa, cel mai mare site de acest gen din Franta a inregistrat un adevarat record: a organizat transportul pentru 348.000 de francezi, adica echivalentul a 1000 de TGV-uri, scrie Le Figaro. De asemenea, numarul anunturilor de pe cel mai mare site national destinat partajarii masinii aproape s-a dublat in perioada martie-aprilie 2012, la 1,8 milioane de la 1 milion in perioada corespunzatoare din anul precedent.
 

Partajarea de masina - metoda simpla si mai putin costisitoare de a ajunge in concediu


Sa-ti organizezi transportul pentru vacanta este o munca ce presupune timp si nervi. Plus ca te poti trezi cu surprize neplacute chiar in ultima clipa. Francezii care nu vor sa cheltuiasca mult timp cu facutul de rezervari sau sa plateasca atat de mult pe transport atunci cand plec in concedii au gasit o alternativa de succes. Si-au facut conturi pe site-uri specializate precum covoiturage.fr unde cauta persoanele care isi pun locurile din masina la dispozitie atunci cand pleaca de acasa. Se impart masina si costurile, dar si voia buna.

"Nu ma mai pot vedea conducand singur in masina" povesteste Henry-Thomas, un tata de 43 de ani, din Paris. Vara trecuta, cand a plecat in vacanta in sud-estul Frantei alaturi de cei doi copii ai sai, a luat in masina alte doua persoane care aveau aceeasi destinatie. A fost abordat online iar apoi a stabilit locuri de intalnire. "Timpul trece mai repede cand ai cu cine sa vorbesti in masina" spune el.

Daca acest mod inedit de calatorie era rezervat inainte tinerilor, studentilor sau celor cu economii mai modeste, nu mai este cazul acum sustine Le Figaro. Criza economica mondiala, cresterea pretului petrolului, deci factoul economic este principalul motiv care a facut popular acest mod de transport. In cazul francezilor la fel de importanta este compania la drum lung, urmata de factorii ecologici, mai multe persoane calatorind cu aceeasi masina, mai putin CO2 de persoana, emis in aer. Explozia numarului de persoane cu acces la internet prin tablete, smartphone-uri, laptopuri a favorizat si ea acest fenomen.

Francezii folosesc carpooling-ul mai mult pentru concedii decat pentru deplasarea de la domiciliu la locul de munca. Unii dintre ei, chiar daca au masini personale, prefera sa le lase acasa pentru a imparti o masina cu alte persoane spre destinatie. Carpooling sau covoiturage a devenit o moda in Franta iar adeptii lui promoveaza ca acest model de transport sa fie adoptat cu acelasi succes peste tot in Europa.