Doina Binig s-a alaturat echipei SIVECO Romania in 2007, unde coordoneaza si in prezent activitatile de dezvoltare si optimizare a strategiei companiei si monitorizeaza implementarea acesteia, coordoneaza activitatile liniilor de business si conduce proiectele de optimizare a proceselor companiei.  

Facultatea pe care o facuse, insa, nu indica o cariera in domeniul IT. A mers la Energetica pentru a urma exemplul parintilor si al altor persoane apropiate din familie. Dupa facultate a optat pentru continuarea studiilor in Franta, unde a primit oferta de a lucra intr-o firma frantuzeasca de tehnica de calcul, care isi deschidea birou in Romania.

Facand parte din cercul de informatica si calculatoare in facultate, eram in baza lor de date si cand si-au deschis reprezentanta, m-au chemat la interviuri si am fost intre primii sase angajati din Romania. M-am decis in 24 de ore daca sa pornesc pe acest drum sau sa continui pe cel traditional. Nu m-am temut de provocari, am considerat ca este o deschidere – la vremea respectiva erau foarte putine investitii straine in Romania, foarte putine contacte din Europa. Era o oportunitate pentru cariera si am ales acest drum”, a povestit Doina Binig, intr-un interviu pentru www.incont.ro.   

Desi in 1993 a ales domeniul IT, acest lucru nu a insemnat ca a parasit cu totul domeniul energetic. La compania frantuzeasca Bull a fost, pana in 2002, director financiar pentru Romania, Bulgaria si Moldova, dupa care a revenit la vechea pasiune, continuand ca director financiar la o companie de gaze, apoi ca director al diviziei de Business Services la EY Romania, unde a avut printre clienti companii ca Petrom, Electrica, CEZ, Enel sau OMV. 

In toata aceasta perioada a avut ocazia sa colaboreze si cu SIVECO, o companie suta la suta romaneasca, pe care a vazut-o crescand si devenind din ce in ce mai buna de-a lungul anilor. 

Ii cunosteam, lucrasem impreuna si intotdeauna ma entuziasmase la ei profesionalismul, ambitia, puterea de munca si efortul deosebit pe care erau dispusi sa-l faca pentru a realiza ceea ce isi puneau in gand. Propunerea de a lucra din nou impreuna cu SIVECO, de data asta din pozitia de vicepresedinte de strategie si Chief Operating Officer, venea ca o incunurare a carierei mele de pana atunci”, a spus Doina Binig. 

Desi Doina Binig a venit in echipa in 2007, SIVECO Romania activa din 1992, cand a pornit cu o cifra de afaceri de 2.000-3.000 de dolari, urmand apoi sa devina cea mai importanta firma romaneasca de software si reusind in ultimii ani sa se mentina in top 3, alaturi de gigantii din domeniu veniti din afara, Oracle si SAP. 

Noptile pierdute in Romania si nervii intinsi la maximum ne fac competitivi si pe plan international, in aceasta cursa contra cronometru.

Concurentii nostri directi sunt si partenerii nostri, de aceea ne place sa spunem 'coopetition', in loc de 'competition'. Am inceput in domeniul ERP (Enterprise Resource Planning), am dezvoltat softuri la cheie, avem mai multe domenii in care suntem numarul 1, cum ar fi e-learning-ul, domeniul asigurarilor de sanatate sau in agricultura. Studiile arata ca pe piata de ERP am ocupat, in ultimii ani, una din primele 3 pozitii, alaturi de SAP si Oracle. Acum suntem pe locul 2, dupa SAP si inaintea Oracle, in conditiile in care cei doi sunt lideri mondiali”, explica reprezentanta SIVECO. 

Companie romaneasca vs. giganti internationali 

In opinia Doinei Binig, exista diferente intre lucrul intr-o companie romaneasca si lucrul intr-o multinationala, dar tocmai aceste diferente au contribuit la performantele pe care le-a reusit SIVECO.   

“Aici totul este mult mai personal, indreptat mai mult catre antreprerenoriat. SIVECO este o companie mai mare decat reprezentantele multinationalelor in care am activat, dar acest tip de antreprenoriat de la inceput nu a parasit compania. Iar asta este bine, pentru ca te ajuta sa depasesti greutatile, sa faci acel kilometru in plus de efort.  Te ajuta sa nu faci delimitari intre lucrurile care sunt de facut peste zi sau intre departamente. Echipele sunt bine sudate din punctul de vedere al procedurilor si bine organizate, dar acest spirit antreprenorial te ajuta suplimentar, sparge bariere”, spune Doina Binig.  

Poate si o companie romaneasca sa se bata cu multinationalele din strainatate? “Poate, si singura reteta pe care o cunosc este munca. Este la fel ca si in performanta sportiva, intr-o zi poti sa ai noroc, intr-o zi poti sa ai o inspiratie de moment, dar toate acestea nu merg la infinit. Fara munca, vointa, ambitie si caracter calit in batalii nu se poate face performanta pe termen lung”, a explicat femeia de afaceri.  

Daca faci ceva cu pasiune si cu placere, nu te uiti la ceas si cand tragi linie esti multumit.

Iar angajatii sunt cei mai importanti pioni, care fac lucrurile sa mearga, mai spune reprezentanta SIVECO, adaugand ca in prezent compania are in jur de 1.000 de angajati permanenti, numar care poate ajunge si la 1.300 de persoane, in functie de sarcinile si proiectele pe care le au de pus in practica.  

Exista o scoala foarte buna in Romania in ceea ce priveste industria de software. Exista o anumita tragere de inima in aceasta zona si exista un anumit talent care este bine exploatat in acest moment. Noua generatie pune pasiune si este ajutata de mearga mai departe si aceasta contribuie la o parte din succesul pe care il au. O alta parte este data de companiile de soft din Romania in care acesti tineri isi fac debutul.”   

De exemplu, SIVECO are un program prin intermediul caruia recruteaza studenti in ultimii ani de studii, pentru care organizeza cursuri de formare, complementare celor din facultate si carora le ofera spatiu de practica in cadrul companiei. Astfel, la finalizarea studiilor, tinerii au mai multe cunostinte, dar si experienta, ceea ce pentru companie este de mare ajutor. “Ne putem baza pe ei dupa aceea. Sunt foarte talentati, Romania este o pepiniera foarte buna.”

In functie de pozitiile disponibile pe care le are, compania mai apeleaza si la firme de recrutare si site-uri de joburi, dar are si foarte multe solicitari voluntare. 

Ce trebuie sa stii sa faci ca sa te angajezi la SIVECO 

Cred ca dincolo de diploma si de competente, cel mai mult conteaza atitudinea si asta se observa dintr-un schimb de idei. O atitudine corecta garanteaza o pozitionare corecta in interiorul companiei, in relatie cu echipa, ceea ce duce la obtinerea de rezultate. Punem mare pret pe formarea acestor tineri, avem un program de formare astfel incat fiecare angajat sa-si poata pune in practica ideile. Urmarim si unele competente multiple, dar in acelasi timp atitutinea fata de companie si fata de proiect si de echipa este definitorie pentru obtinerea de rezultate”, precizeaza Doina Binig.  

Dupa ce, de-a lungul anilor, a fost deschizatoare de drumuri in tara de origine, compania romaneasca a ajuns, in prezent sa dezvolte solutii de soft in 27 de tari de pe patru continente.

In Romania, ne putem lauda cu prima aplicatie de scoring la Biroul de Credite, prima platforma de e-Learning din invatamantul preuniversitar, primul sistem predat la cheie pentru informatizarea Administratiei Porturilor Constanta. La fel si pe plan international, suntem deschizatori de drumuri. Romania este o tara UE, unde am implementat foarte multe sisteme la cheie care au transpus legislatia europeana, in agricultura, de exemplu. Acum ajutam tari care incearca sa intre in UE sau tari din Africa de Nord si din Asia care doresc sa-si imbunatateasca controlul cheltuirii banilor publici. Si ne uitam cu satisfactie ca reprezentam un model pentru acele tari”, a mai spus Doina Binig.  

In Romania, SIVECO a dezvoltat majoritatea proiectelor de informatizare in domenii precum educatie, agricultura, sanatate, fonduri europene. “In 2013 am finalizat multe proiecte finantate prin POSDRU, unde, impreuna cu beneficiarii – de la ONG-uri la universitati am creat portaluri si continut educational pentru grupuri tinta defavorizate. Sa dai sansa unor persoane fara un loc de munca din rural sa se dezvolte si sa-si gaseasca job si sa vezi ca eforturile tale nu sunt fara rezultat, este o satisfactie extraordinara. Apoi, in agricultura, continuam implementarea sistemelor integrate la APIA, care au reprezentat un 'must' pentru acreditarea agentiei la Bruxelles, pentru ca face posibil controlul banilor pentru subventii din agricultura.”  

Guvernul are roluri multe, dar nu trebuie lasat totul pe umerii unei institutii 

Desi nu face parte din planurile sale de viitor, daca ar ajunge la un moment dat sa fie in Guvernul Romaniei, Doina Binig spune ca i-ar placea functia de prim-ministru, pentru ca se caracterizeaza ca fiind o generalista. Dar mai spune si ca nu numai Guvernul trebuie sa faca toata treaba, ci ca dezvoltarea unei tari depinde de ce face fiecare cetatean al ei.  

Putem ajuta o tara prin deciziile pe care le luam la nivel social in fiecare zi. Noi cand vedem ca proiectele noastre prezinta o sansa in plus pentru grupurile defavorizate, pentru copiii din mediul rural, pentru someri pe piata muncii sau pentru agricultori, toate acestea au un impact pozitiv major asupra societatii si contribuie mai mult decat o declaratie. Sunt convinsa ca fiecare poate ajuta din pozitia pe care o are. Cred ca Guvernul are roluri multe, dar nu trebuie lasat totul pe umerii Guvernului. Fiecare de la jobul nostru trebuie sa ne gandim la viitor, la ce lasam in urma si la consecintele faptelor noastre”, a explicat Doina Binig.