• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Siria si-a dat acordul cu privire la plasarea armamentului chimic sub control international

Siria si-a dat acordul cu privire la plasarea armamentului chimic sub control international

UPDATE: Siria si-a exprimat "deja acordul" cu privire la propunerea rusa de plasare a arsenalului sau chimic sub control international, a declarat, marti, la Moscova ministrul sirian de Externe, Walid Mouallem, potrivit agentiilor ruse, citate de AFP.

"Ieri (luni) am avut o sedinta de negocieri fructuoase cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov (...), si, deja in cursul serii, ne-am exprimat acordul cu privire la initiativa rusa", a declarat Mouallem, potrivit agentiilor ruse.
 
Ministrul sirian a subliniat ca obiectivul este de a "taia creanga de sub picioare unei agresiuni americane".
 
Propunerea rusa prevede plasarea sub control international a stocului sirian de arme si apoi distrugerea lor.
 
Rusia, aliat de nezdruncinat al regimului de la Damasc, spera ca aceasta initiativa va permite evitarea unor atacuri americane impotriva regimului de la Damasc.
 
Administratia presedintelui american Barack Obama desfasoara de zece zile eforturi de mare anvergura pentru a convinge congresmenii dar si opinia publica sa sustina o operatiune militara "limitata" in Siria, ca reactie la un atac chimic comis in 21 august, in apropiere de Damasc, soldat cu 1.429 de morti, potrivit serviciilor de informatii americane.
 
Punerea armelor chimice din Siria sub control international ar fi un progres, afirma David Cameron
 
Premierul britanic David Cameron a apreciat luni ca propunerea Rusiei adresata Siriei, de a plasa arsenalul chimic sub control international, este deosebit de "binevenita" si a declarat ca o astfel de decizie a Damascului ar fi "un mare pas inainte", relateaza AFP.

"Daca Siria isi va pune armele chimice in afara utilizarii, sub supraveghere internationala, acest fapt cu certitudine va fi un mare pas inainte si va fi incurajat", a afirmat Cameron in fata deputatilor britanici, adaugand totusi ca trebuie de asigurat ca "nu este vorba de o manevra de diversiune", potrivit AFP, preluata de Mediafax.
 
"Astazi (luni) a aparut o propunere interesanta, cu Rusia care a indemnat pentru prima data Siria sa isi puna arsenalul chimic sub control international", a declarat cancelarul german Angela Merkel intr-o emisiune, pentru postul public ARD, in cadrul campaniei pentru alegerile legislative de la 22 septembrie.

"Daca urmeaza fapte, ci nu este vorba doar despre o castigare de timp, iar acest lucru se concretizeaza, atunci Germania va actiona pentru ca sa fie urmata aceasta cale", a adaugat Merkel, care era inconjurata de un grup de 150 de alegatori reprezentativi din cadrul corpului electoral german. "Este necesar sa se incerce totul pentru a se ajunge acolo fara o interventie militara", a adaugat oficialul.
 
Rusia a indemnat regimul Bashar al-Assad sa plaseze sub control international armamentul chimic si sa il distruga, in contextul acuzatiilor privind comiterea unui atac chimic pe 21 august, la periferia Damascului, soldat, potrivit Statelor Unite, cu 1.400 de morti.
 
Regimul Bashar al-Assad a salutat propunerea Rusiei privind plasarea sub control international a arsenalului chimic sirian.

10 septembrie 2013 15:45
Modifică setările cookies