• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii implineste 87 de ani

Regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii implineste 87 de ani

Regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii sarbatoreste implinirea varstei de 87 de ani, intr-un cadru restrans, duminica, cu aproximativ o luna inainte de cea de-a 60-a aniversare de la incoronarea ei, informeaza AFP.

"Isi serbeaza ziua de nastere cu familia, intr-un cadru privat", a anuntat un purtator de cuvant de la Palatul Buckingham.
Salve de tun vor fi trase luni, la ora pranzului, in centrul Londrei, pentru a marca acest eveniment.
 
21 aprilie 1926 este data de nastere a reginei Elizabeth a II-a, insa suverana britanica mai are o aniversare oficiala in luna iunie, traditional marcata printr-o ceremonie denumita "Trooping the Colour" ("Salutul Culorilor).
 
Incepand din 1748, aniversarea unui suveran britanic este oficial celebrata in iunie, printr-o ceremonie denunita "Trooping the Colour" (Salutul Culorilor). Aceasta ceremonie isi are originea in pregatirile pentru razboi din trecut, cand toate steagurile erau stranse si aratate soldatilor britanici inainte de lupta, pentru ca acestia sa le recunoasca in iuresul bataliilor.
 
Regina Elizabeth a II-a a sarbatorit in 2012 jubileul de diamant, marcand cei 60 de ani care au trecut de la urcarea pe tron, dupa moartea tatalui ei, regele George al VI-lea, pe 6 februarie 1952. Regina a strabatut regatul cu aceasta ocazie iar festivitatile s-au derulat cu o mare fervoare populara.
 
Anul 2013 marcheaza a 60-a aniversare a incoronarii sale, pe 2 iunie 1953, eveniment ce a avut loc la catedrala Westminster din Londra. Un festival special este prevazut din 11 iulie pana pe 14 iulie in gradinile de la Buckingham pentru a marca evenimentul.
 
Acest an va fi marcat de un alt eveniment major pentru familia regala britanica: nasterea asteptata, in iulie, a copilului printului William si a sotiei sale Catherine, care va deveni al treilea in ordinea de succesiune la tron. Regina Elizabeth a II-a, care este seful statului in Marea Britanie si 15 tari din Commonwealth, este casatorita cu printul Philip, in varsta de 91 de ani, cu care are patru copii. Suverana britanica are opt nepoti si doi stranepoti.
 
Suverana, renumita pentru sanatatea ei de fier, a fost spitalizata in luna martie timp de 24 de ore din cauza unor "simptome de gastroenterita". A fost prima spitalizare a ei din ultimii 10 ani, obligand-o sa isi anuleze mai multe angajamente, inclusiv o vizita oficiala la Roma.

21 aprilie 2013 12:33
Modifică setările cookies