• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Premiera in istoria de 2.000 de ani a Bisericii Catolice: doi fosti papi - Ioan al XXIII-lea si Ioan Paul al II-lea, au fost canonizati in prezenta altor doi papi

Premiera in istoria de 2.000 de ani a Bisericii Catolice: doi fosti papi - Ioan al XXIII-lea si Ioan Paul al II-lea, au fost canonizati in prezenta altor doi papi

Papa Francisc i-a sanctificat, duminica, in piata Sf. Petru din Vatican pe fostii papi Ioan Paul al II-lea si Ioan al XXIII-lea, in fata unei multimi de cateva sute de mii de credinciosi catolici veniti din lumea intreaga, informeaza AFP, potrivit Mediafax.

Multimea a aplaudat indelung dupa ce papa Francisc, foarte solemn, a rostit formula in limba latina pentru sanctificarea polonezului Karol Wojtyla, care a fost papa in perioada 1978 - 2005, si a italianului Angelo Giuseppe Roncalli, papa in perioada 1958 - 1963, initiator al Conciliului Vatican II.
 
Multimea i-a aclamat pe cei doi sfinti - ale caror portrete uriase erau desfasurate pe fatada bazilicii - in timp ce clopotele au sunat in bisericile din Cetatea Eterna.
 
Inainte de inceperea ceremoniei, papa Francisc a mers sa il salute, cu caldura, pe fostul papa Benedict al XVI-lea, aflat in primul rand, printre cardinalii prezenti la ceremonie. Ca o premiera absoluta in istoria de 2.000 de ani a Bisericii Catolice, aceasta dubla canonizare a avut loc in prezenta a doi papi - Francisc si predecesorul sau, Benedict al XVI-lea.
 
Peste 98 de delegatii statale si organizatii internationale, dintre care 24 de sefi de state si capete incoronate - de la regele Spaniei la presedintele din Zimbabwe Robert Mugabe - au defilat prin fata papei Francisc.
 
Canonizarea lui Ioan al XXIII-lea, initiatorul Conciliului Vatican II (1962-1965) care a marcat deschiderea Bisericii Catolice catre lumea moderna, pare sa nu fie criticata de nimeni, cu exceptia traditionalistilor.
 
Ioan Paul al II-lea ramane cel mai popular papa din toate timpurile. Dar, chiar daca nimeni nu ii contesta statutul de star international si rolul pe care l-a jucat in prabusirea comunismului, exista totusi si detractori care ii reproseaza mai ales faptul ca "a inchis ochii" in fata infractiunilor de pedofilie din randul bisericii sale si severitatea fata de teologii disidenti.

27 aprilie 2014 12:55
Modifică setările cookies