• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Papa Francisc nu inchide Banca Vaticanului, afectata de mai multe scandaluri financiare

Papa Francisc nu inchide Banca Vaticanului, afectata de mai multe scandaluri financiare

Papa Francisc a aprobat un plan de reformare a Bancii Vaticanului, infiintata in 1887, punand astfel capat unui an de speculatii privind o posibila inchidere a institutiei financiare care a pus Biserica Catolica in situatii jenante timp de decenii, potrivit Reuters.

Obiectivul declarat al Bancii Vaticanului, al carei nume formal este Institutul pentru Lucrari Religioase, este de a asigura servicii financiare preotilor, calugarilor si institutiilor caritabile. Banca a fost insa implicata in mai multe scandaluri financiare si tranzactii suspecte cu institutii financiare din Italia.
 
Cel mai grav scandal a avut loc in 1982, cand Banca Vaticanului a fost implicata in falimentul fraudulos al Banco Ambrosiano, al carei presedinte a fost gasit ulterior spanzurat sub un pod din Londra.
 
"Institutul pentru Lucrari Religioase va continua sa serveasca cu prudenta si sa asigure servicii financiare specializate pentru Biserica Catolica la nivel global", a informat, luni, Vaticanul, intr-un comunicat care a anuntat aprobarea planului de reformare a bancii.
 
In ultimul an, Banca Vaticanului a trecut printr-o restructurare de proportii sub conducerea noului presedinte Ernst von Freyberg, un membru al Ordinul Suveran Militar Ospitalier al Sfantului Ioan de Ierusalim, de Rodos si de Malta, organizatie cu originile in stravechiul ordin al Cavalerilor Ospitalieri. Von Freyberg a fost numit la conducerea bancii la inceputul anului trecut.
 
Sub conducerea noului sef, banca a inchis sute de conturi, a introdus reglementari stricte privind spalarea de bani si a deschis mai multe investigatii vizand activitati suspescte.
 
"Decizia reprezinta o sustinere ferma a misiunii noastre si a muncii dificile depuse in ultimele 12 luni", a notat Banca Vaticanului intr-un comunicat.
 
In ultimii doi ani, Vaticanul a introdus schimbari ale cadrului legislativ si institutional, pentru a putea reglementa activitatile financiare la standarde internationale.

7 aprilie 2014 15:36
Modifică setările cookies