• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Papa Francisc cere eforturi pentru pacificarea Ucrainei, Siriei, Africii si Venezuelei

Papa Francisc cere eforturi pentru pacificarea Ucrainei, Siriei, Africii si Venezuelei 

Papa Francisc a cerut duminica, de Paste, ca "initiative de pacificare" sa fie intreprinse in criza ucraineana, in Siria, Republica Centrafricana, Sudanul de Sud si Venezuela, punand astfel accentul pe exploatare, abandonare, saracia extrema si risipa din lume, relateaza AFP, citata de Mediafax.

In mesajul pascal "Urbi et orbi" (catre oras si lume), pronuntat de la balconul Bazilicii in fata a aproximativ 150.000 de credinciosi si in fata camerelor de luat ale televziunilor din intreaa lume, Papa a spus:  "Te rugam, Doamne, sa luminezi si sa inspiri initiative de pacificare in Ucraina, pentru ca partile interesate, sustinute de catre comunitatea internationala, sa depuna toate eforturile pentru a impiedica violenta si sa construiasca, intr-un spirit de unitate si de dialog, viitorul tarii", a spus Suveranul Pontif. 

Francisc a cerut iar beligerantilor sirieni "indrazneala de a negocia pacea, asteptata de prea mult timp". Partile aflate in conflict trebuie "sa inceteze sa utilizeze forta pentru a semana moartea, mai ales in randul populatiei fara aparare" si sa permita accesul populatiilor "la ajutoare umanitare necesare".  Conflictul s-a soldat cu peste 130.000 de morti si cateva milioane de refugiati si persoane deplasate. 

El a deplans totodata "victimele violentelor fratricide in Irakul" vecin si a indemnat la gasirea unei solutii la conflictul israeliano-palestinian. 

Pentru Africa, Papa a lansat un apel la incetarea confruntarilor sangeroase in Republica Centrafricana, Sudanul de Sud si a "atrocelor atentate teroriste din anumite zone din Nigeria". 

Venezuelei, unde Vaticanul participa la o mediere in vederea restabilirii pacii civile, Papa latino-american i-a cerut ca "spiritele sa se indrepte catre reconciliere si concordie".  Insa Francisc, ca si cu alte ocazii, a evocat, mai larg, problemele provocate de nedreptate si exploatare. 


20 aprilie 2014 16:04
Modifică setările cookies