Cea mai veche branza din lume, descoperita in China |
||
Bucati de branza, descoperite in zona gatului si pieptului unor mumii din China, au fost datate ca avand o vechime de 3.600 de ani, devenind astfel cele mai vechi fragmente din acest aliment pastrate pana in prezent, potrivit Daily Mail.
Branza dateaza din anul 1615 i.e.n. si a fost ingropata odata cu trupurile oamenilor din Epoca de Bronz, care au fost descoperiti, in stare mumificata, in desertul Taklamakan, situat in China.
Desi mumiile au fost aduse la lumina in anii 1930, oamenii de stiinta au reusit abia acum sa analizeze proteinele si grasimile din bulgarii de branza, pentru a ajunge la concluzia ca au o vechime de 3.600 de ani.
Chimistii de la Institutul Max Planck de biologie moleculara si genetica au descoperit ca branza este o varietate fara lactoza, preparata printr-o metoda extrem de rapida, si ca este un indiciu al civilizatiei bazate pe cresterea animalelor din Epoca Bronzului, in Asia.
Procedeul de preparare consta din amestecarea laptelui cu un amestec de bacterii si drojdie, asemanator cu tehnica folosita pentru prepararea chefirului, si semana destul de mult cu branza proaspata din zilele noastre.
Branza s-a pastrat datorita conditiilor neobisnuite dintr-o necropola din desertul Taklamakan din nord-vestul Chinei, unde au fost descoperite mumiile.
Se presupune ca bucatile de branza au fost puse pe pieptul si gatul mumiilor pentru viata de apoi, asa cum in alte civilizatii, mortii erau ingropati cu paine si vin.
Studiul cercetatorilor germani va fi publicat in revista Journal of Archaeological Science.
27 februarie 2014 21:21 |