• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Un post de radio american vrea sa gaseasca un inlocuitor pentru cantecul Happy Birthday To You

Un post de radio american vrea sa gaseasca un inlocuitor pentru cantecul "Happy Birthday To You"

Administratorii site-ului unui post de radio american au lansat un concurs cu scopul de a gasi un inlocuitor pentru celebrul cantec "Happy Birthday To You", a carui utilizare comerciala aduce venituri consistente grupului Warner Music, care detine drepturile de autor, relateaza Lefigaro.fr.

Cantecul "Happy Birthday To You", lansat in 1893 cu titlul "Good morning to all", nu este liber de drepturi. El apartine casei de discuri Warner Chappel Music, care il detine in regim de exclusivitate pana in 2030, anul in care celebrul refren va deveni disponibil pentru domeniul public.
 
In prezent, inainte de a fi difuzat la televiziune sau in filme, drepturile de difuzare trebuie sa fie platite. Aceste drepturi aduc grupului Warner venituri anuale de aproximativ 2 milioane de dolari.
 
Pentru a evita acest lucru, cel mai vechi post de radio independent din Statele Unite, WFMU, a lansat pe site-ul sau - Free Music Archive - un concurs intitulat "The New Birthday Song Contest" cu scopul de a crea un cantec nou, care sa inlocuiasca refrenul original, fredonat cu ocazia aniversarilor. Aceasta versiune alternativa va fi libera de drepturi si va putea fi interpretata in toate filmele si serialele TV, fara achitarea unor redevente financiare.
 
Trei castigatori vor fi desemnati pe 29 ianuarie. Piesele lor vor beneficia de o licenta "Creative Commons" si vor putea fi folosite cu titlu gratuit, cu conditia ca noul utilizator sa mentioneze numele autorului si site-ul Free Music Archive. Mai multe cantece create pentru a celebra o aniversare au fost deja compuse in istoria cinematografiei, cu scopul de a evita redeventele cuvenite grupului Warner.
 
Cantecul original "Happy Birthday To You" a fost compus in secolul al XIX-lea de doua surori din statul american Kentucky. Intitulat initial "Good morning to all", refrenul continea doar cinci note. In 1935, un editor muzical a decis sa protejeze legal aceasta piesa muzicala. A operat o usoara modificare, adaugand partiturii o a sasea nota, iar apoi a obtinut licenta pentru drepturile de autor. In 1988 grupul Warner, un gigant din industria muzicala, a achizitionat refrenul "Happy Birthday To You" si este de atunci unicul posesor al drepturilor de exploatare comerciala a refrenului.

4 ianuarie 2013 18:06
Modifică setările cookies