• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Un film despre WikiLeaks, lansat la Festivalul de la Toronto

Un film despre WikiLeaks, lansat la Festivalul de la Toronto

"The Fifth Estate", controversatul film despre felul in care a aparut site-ul WikiLeaks, a deschis joi seara cea de-a 38-a editie a Festivalului International de Film de la Toronto (TIFF), cel mai important eveniment de gen din America de Nord, informeaza AFP.

Actorul britanic Benedict Cumberbatch, care joaca rolul lui Julian Assange in acest film, confirma statutul sau de nou star inconturnabil, prezentand alte doua filme la Toronto: "12 Years a Slave", de Steve McQueen, si "August: Osage County", cu Meryl Streep si Julia Roberts.
 
Regizat de Bill Condon, "The Fifth Estate" prezinta parcursul lui Julian Assange, fondatorul site-ului WikiLeaks, care a condus in 2010 la divulgarea fara precedent a catorva mii de informatii confidentiale.
 
Premiera mondiala a avut loc la doar cateva saptamani dupa condamnarea la 35 de ani de inchisoare a lui Bradley Manning, gasit vinovat pentru transmiterea a 700.000 de documente oficiale americane catre site-ul WikiLeaks.
 
Julian Assange, in continuare refugiat in ambasada Ecuadorului de la Londra, nu a putut sa vada filmul, insa a citit scenariul acestuia. In ianuarie, Assange a spus ca acest film este "o operatiune masiva de propaganda" impotriva WikiLeaks, intr-un articol aparut in The Guardian, afirmand in plus ca pelicula contine scene care nu au nicio legatura cu realitatea.
 
In total, 366 de filme, dintre care 146 premiere mondiale, vor fi prezentate la TIFF pana pe 15 septembrie.

6 septembrie 2013 13:55
Modifică setările cookies