• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Studentii ies in strada, miercuri, in Bucuresti si in centrele universitare din tara

Studentii ies in strada, miercuri, in Bucuresti si in centrele universitare din tara

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) anunta pentru miercuri proteste de strada in Capitala si in centrele universitare din tara, prin care se va cere Guvernului alocarea a 6% din PIB pentru educatie.

In tara, protestele vor avea loc la Timisoara, Cluj-Napoca, Iasi, Constanta, Galati, Baia Mare, Sibiu, Suceava, Oradea si Alba Iulia, relateaza Mediafax.
 
Studentii se declara "revoltati de lipsa de responsabilitate pe care guvernantii Romaniei o arata fata de educatie, cand ea este definita ca o prioritate nationala".

Printre nemultumirile lor se numara, potrivit ANOSR, faptul ca universitatile, in contextul unei subfinantari constante a educatiei, au fost nevoite sa creasca taxele, sa comaseze grupe si facultati sau sa reduca si chiar sa opreasca, in unele cazuri, investitiile ce tin de imbunatatirea calitatii sistemului educational.
 
Principala revendicare a studentilor, care ar aduce de altfel un beneficiu masiv educatiei, este respectarea legii si alocarea a 6% din PIB pentru educatie, subliniaza ANOSR.
 
Studentii mai cer sa creasca finantarea de baza a universitatilor pana la valoarea ei din 2008, sa fie marita cu 30% subventia camine-cantine, sa creasca si fondul de burse cu destinatie clara catre bursele sociale si sa existe investitii reale in centrele de consiliere si orientare in cariera si o metodologie care sa defineasca normele de functionare a acestora.

11 noiembrie 2013 20:00
Modifică setările cookies