• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Ministrul Educatiei: Modificam admiterea la liceu. Media de la Evaluarea Nationala creste de la 50 la 75%

Ministrul Educatiei: Modificam admiterea la liceu. Media de la Evaluarea Nationala creste de la 50 la 75%

Cresterea ponderii mediei la Evaluarea Nationala de la 50 la 75%, introducerea simularii bacalaureatului la clasa a XI-a, evaluarea periodica la clasele a II-a, a IV-a si a VI-a sunt schimbarile noului an scolar, spune ministrul Educatiei, Remus Pricopie, intr-un interviu acordat Mediafax.

Ministrul Remus Pricopie vorbeste, in interviul acordat agentiei MEDIAFAX, despre prioritatile in noul an scolar, care incepe la 16 septembrie, printre care cresterea ponderii mediei la Evaluarea Nationala la 75%, fata de 50% cat a fost pana acum, si reducerea la 25% a ponderii notelor din ciclul gimnazial pentru admiterea la liceu, pregatirea bacalaureatului din prima zi de scoala, introducerea, in premiera, a simularii bacalaureatului la clasa a XI-a, informarea corecta a parintilor despre ceea ce se intampla la clasa, verificarea activitatii in scolile cu rezultate controversate si intarirea dialogului cu actorii din sistem.
 
Pricopie spune ca vor fi introduse, din noul an scolar, controale care vor urmari prezenta la scoala, ce se intampla in clasa si modul in care decurge evaluarea. Ministrul precizeaza ca primele controlate, chiar din septembrie-octombrie, vor fi scolile unde au fost variatii foarte mari intre evaluarile la clasa si Evaluarile Nationale.
 
Despre Bacalaureat, oficialul sustine ca pregatirea pentru examen va incepe din 16 septembrie si se va verifica daca exista in fiecare liceu program de ore suplimentare, meditatii la scoala.
 
Totodata, ministrul adauga ca profesorii care fraudeaza trebuie sa nu mai fie la catedra, iar parintii interesati de fraudarea unui examen trebuie sa vada deserviciul facut copiilor lor.
 
Prezentam integral interviul acordat de ministrul Educatiei, Remus Pricopie, agentiei Mediafax.
 
Reporter: Care este cea mai importanta noutate din anul scolar viitor?
 
Remus Pricopie: Cea mai importata este cea privind ponderea mediei Evaluarii Nationale la admiterea in liceu. Mai concret, nu am modificat disciplinele la Evaluarea Nationala, nici nu puteam sa facem asa ceva, dar formula de calcul a mediei de admitere la liceu poate fi modificata prin ordin de ministru. Asa ca am luat decizia sa crestem ponderea mediei obtinute in urma examenului de Evaluare Nationala in media finala de admitere la liceu, ca urmare a analizelor care au condus la concluzia ca evaluarea la clasa este, in multe cazuri, mai indulgenta decat Evaluarea Nationala. Vorbesc despre cresterea ponderii mediei la Evaluarea Nationala la 75 la suta, fata de 50 la suta cat a fost pana acum, si reducerea la 25 la suta a ponderii notelor din ciclul gimnazial pentru admiterea la liceu. Am facut publice aceste date. Prin urmare, in momentul de fata, fiecare scoala vede foarte exact care sunt diferentele dintre ceea ce se intampla la evaluarea pe parcursul claselor V-VIII si ceea ce se intampla la Evaluarea Nationala. Daca n-ar fi fost aceste diferente, probabil ca nu s-ar fi justificat modificarea.Corectarea acestei situatii este una dintre prioritatile anului scolar care incepe.
 
Rep.: Cum va putea fi corectata aceasta situatie?
 
R.P.: Voi introduce controale care vor urmari de la prezenta la scoala, pana la ceea ce se intampla in clasa zi de zi si modul in care decurge evaluarea. Altfel spus, in ce masura cadrele didactice sunt prezente la clasa si folosesc toate orele in mod corespunzator. Am in atentie cu prioritate acele scoli in cazul carora exista variatii foarte mari intre evaluarile la clasa si Evaluarile Nationale. Acestea vor fi primele controlate, chiar incepand cu lunile septembrie si octombrie ale acestui an. Voi incepe cu primele 50 de scoli pe care, de altfel, le puteti vedea si dumneavoastra pe pagina de internet a Ministerului Educatiei. Am facut publice toate aceste date pentru ca parintii si societatea in ansamblu sa stie care este nivelul de performanta al fiecarei scoli.
 
Citeste intreg interviul pe www.mediafax.ro.

6 septembrie 2013 11:43
Modifică setările cookies