• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Iranul a parasit negocierile in dosarul nuclear, in semn de protest fata de noile sanctiuni SUA

Iranul a parasit negocierile in dosarul nuclear, in semn de protest fata de noile sanctiuni SUA

UPDATE: Iranul si-a suspendat negocierile cu marile puteri, denuntand decizia Statelor Unite de extinde lista cu firme suspectate ca incalca sanctiunile impuse Teheranului, considerata un gest "contrar spiritului" acordului incheiat la Geneva la sfarsitul lui noiembrie, relateaza AFP.

Secretarul de Stat american John Kerry a oferit asigurari vineri ca aceste negocieri vor fi reluate in zilele urmatoare, minimalizand suspendarea, la fel ca un purtator de cuvant al sefei diplomatiei europene Catherine Ashton, care reprezinta marile puteri in aceste negocieri.
 
"Gestul american este contrar spiritului acordului de la Geneva", prin care marile puteri s-au angajat sa nu impuna noi sanctiuni Iranului timp de sase luni, a declarat vineri negociatorul iranian Abbas Araghchi, citat de presa iraniana. "In vederea crearii unei atmosfere de cooperare, o asemenea masura nu este deloc constructiva", a declarat el pentru televiziunea de stat.

"Acest tip de decizie blocheaza, totusi, lucrurile", a subliniat in fata presei ambasadorul iranian in Franta Ali Ahani, apreciind ca acest lucru da apa la moara opozantilor fata de acordul de la Geneva.
 
Potrivit Mehr, negocierile care au inceput luni la Viena intre o echipa de experti iranieni si reprezentanti ai Grupului 5+1 (China, Franta, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite si Germania) au fost oprite din cauza "noilor sanctiuni americane" si "lipsei de implicare a americanilor in acordul" de la Geneva.
 

14 decembrie 2013 12:45
Modifică setările cookies