• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Pasagerii navei blocate in Antarctica vor ajunge in Australia in 2 saptamani

Pasagerii navei blocate in Antarctica vor ajunge in Australia in 2 saptamani

Un grup format din oameni de stiinta, turisti si jurnalisti evacuati cu elicopterul din nava blocata intre gheturi in Antarctica sunt asteptati in Australia in 15 zile, au anuntat marti autoritatile australiene, citate de AFP.

Cei 52 de pasageri ai navei rusesti Akademik Sokalskii, blocata intre gheturi din 24 decembrie, vor ajunge marti seara la baza de cercetare australiana din Antarctica, Casey, la bordul navei Aurora Australis. Ei au fost transferati cu elicopterul din nava lor pe Aurora Australis joi.
 
Aurora se va intoarce in portul Hobart, pe insula australiana Tasmania, la 22 ianuarie, a anuntat Tony Fleming, directorul Diviziei Anatartice Australiene (AAD), o agentie guvernamentala.
 
Nava trebuie sa isi incheie mai intai misiunea la baza Casey, care a fost intrerupta pentru operatiunea de salvare a Akademik Sokalskii, fata de care se afla la o distanta de 800 de mile marine. Pasagerii salvati vor ramane la bordul navei australiene in timpul operatiunilor de realimentare, a precizat AAD.
 
Expeditia Sokalskii, ce urma sa reproduca experientele stiintifice desfasurate in urma cu un secol de exploratorul australian Douglas Mawson, a fost puternic criticata in Australia, pentru ca a obligat mai multe spargatoare de gheata stiintifice (cel chinez Xue Long, cel francez Astrolabe, cel australian Aurora si cel american Polar Star) sa devieze de la ruta pentru a-i veni in ajutor.
 
Aceste operatiuni au intarziat misiunea stiintifica in Antarctica, determinand anularea mai multor proiecte, sezonul in care ele puteau fi desfasurate fiind relativ scurt in aceasta regiune cu climat extrem.
 
Nava ruseasca este in continuare blocata la circa 100 de kilometri est de baza franceza Dumont d'Urville, cu 22 de membri ai echipajului la bord. Sparatorul de gheata chinez Xue Long, venit in ajutor, a ramas si el blocat. O nava a pazei de coasta americane, Polar Star, este asteptata la sfarsitul saptamanii pentru a incerca sa deblocheze cele doua vapoare.

7 ianuarie 2014 10:00
Modifică setările cookies