• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Parlamentarii au adoptat Statutul deputatilor si senatorilor

Parlamentarii au adoptat Statutul deputatilor si senatorilor

Plenul reunit al Senatului si Camerei Deputatilor a adoptat, luni, in sesiune extraordinara, cu 391 de voturi "pentru" si un vot "impotriva", proiectul Statutului deputatilor si senatorilor, pus in acord cu decizia Curtii Constitutionale.

Parlamentarii au adoptat, astfel, raportul intocmit de comisiile juridice si de Statut, prin care s-au eliminat din textul noului Statut cele doua articole declarate neconstitutionale, potrivit Mediafax.
 
Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, declarase, dupa sedinta Birourilor permanente reunite ale celor doua Camere, ca toate grupurile politice parlamentare vor vota Statutul parlamentarilor, care a fost pus in acord cu decizia Curtii Constitutionale.
 
Comisiile juridice din Camera Deputatilor si din Senat si Comisia speciala pentru Statutul parlamentarilor, reunite, luni, in sedinta comuna, au eliminat din textul Statutului parlamentarilor cele doua articole declarate neconstitutionale de catre CC.
 
Astfel, Comisiile Juridice din Camera Deputatilor si din Senat si Comisia speciala pentru Statutul parlamentarilor au decis eliminarea urmatoarelor articole din Statutul parlamentarilor:
 
Articolul 24, indice 1, privind "Retinerea in caz de infractiune flagranta", care avea urmatorul cuprins: "(1) In caz de infractiune flagranta, deputatul sau senatorul poate fi retinut si supus perchezitiei. Ministrul Justitiei il va informa neintarziat pe presedintele Camerei din care deputatul sau senatorul face parte asupra retinerii sau perchezitiei. In cazul in care Camera Constata ca nu exista temei pentru retinere va dispune, imediat, prin hotarare, revocarea acestei masuri, cu votul secret al majoritatii membrilor prezenti. Hotararea de revocare a retinerii se executa de indata de catre ministrul Justitieisi va fi comunicata si CSM. (2) Daca Parlamentul nu este in sesiune, Camera din care face parte deputatul sau senatorul in cauza va fi convocata de urgenta de catre presedintele acesteia. Prevederile alin. (1) se aplica in mod corespunzator".

1 iulie 2013 15:58
Modifică setările cookies