• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Obama l-a nominalizat pe John Kerry pentru functia de Secretar de Stat

Obama l-a nominalizat pe John Kerry pentru functia de Secretar de Stat

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, l-a nominalizat pe senatorul John Kerry pentru functia de Secretar de Stat, in locul lui Hillary Clinton.

Presedintele american, Barack Obama, a facut acest anunt in cursul unei conferinte de presa organizate la Casa Alba.
 
Noul secretar de stat american a facut inconjurul lumii
 
John Kerry, succesorul desemnat al lui Hillary Clinton la Departamentul de Stat, se numara printre putinii lideri americani care au mers in palatul lui Bashar al-Assad din Siria, sau in Fasia Gaza, si are o solida experienta internationala, acumulata in Senat, relateaza AFP.
 
De la alegerea sa la conducerea Comisiei pentru Afaceri Externe din Senat, la sfarsitul lui 2008, John Kerry a mers in Afganistan, Pakistan, Egipt, Israel, Gaza, Siria, Iordania, Darfour, Beijing.
 
Ales in Senat in 1984, el candideaza la alegerile prezidentiale din 2004 din partea democratilor. In fata presedintelui George W. Bush, el denunta informatiile incorecte care au condus la declansarea razboiului din Irak si face din restabilirea prestigiului american o prioritate a campaniei sale. Presedintele in exercitiu, care va fi reales, ii aminteste senatorului Kerry ca a votat pentru razboi, ca multi dintre colegii sai.
 
Catolic, casatorit cu mostenitoarea Heinz, Teresa, John Kerry este fiul unui pilot din al Doilea Razboi Mondial si al unui diplomat. El a povestit ca s-a aventurat pe bicicleta in Berlinul de Est, acolo unde tatal sau se afla la post, in Germania. Dupa ce a urmat studiile la Universitatea Yale, el a intrat in armata si a luptat in Vietnam, ca si John McCain, inainte de a denunta public razboiul, la intoarcerea sa, in 1971.
 
In Senat, el apara in zadar un proiect de lege privind reducerea emisiilor cu efect de sera, un dosar in privinta caruia este foarte implicat.
 
Dupa alegerea lui Barack Obama, el este emisar in dosare fierbinti ale diplomatiei, in special in Orientul Mijlociu. El este cel pe care presedintele l-a trimis la Islamabad pentru a incerca sa calmeze spiritele in mai 2011, cand aliatii pakistanezi nu au fost informati in legatura cu raidul impotriva lui Osama ben Laden, liderul Al-Qaida.
 
In februarie 2009, el este unul dintre cei trei congresmeni americani care viziteaza Fasia Gaza, controlata de Hamas, pe care Statele Unite o considera grupare terorista. El se intalneste de mai multe ori cu presedintele sirian in 2010, inainte de declansarea rebeliunii in tara.
 
Dar John Kerry cunoaste si Europa si mai ales Franta, unde parintii sai au petrecut numeroase veri. Senatorul vorbeste foarte bine franceza.
 
John Kerry ar urma sa fie votat de o majoritate covarsitoare a colegilor sai senatori pentru a prelua aceasta functie, un vot care va avea loc dupa investitura lui Barack Obama la 21 ianuarie. Dar calea este libera, potrivit senatorilor republicani.

21 decembrie 2012 20:55
Modifică setările cookies