• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Nou esec al unei reuniuni, la ONU, a celor cinci mari puteri privind arsenalul chimic sirian

Nou esec al unei reuniuni, la ONU, a celor cinci mari puteri privind arsenalul chimic sirian

Cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate al ONU au discutat, fara sa ajunga insa la un rezultat, miercuri dupa-amiaza, despre un proiect de rezolutie care prevede destructurarea arsenalului chimic al Damascului, potrivit unor diplomati, relateaza AFP.

Cei cinci ambasadori ai Statelor Unite, Frantei, Marii Britanii, Chinei si Rusiei au participat la o intalnire de 45 de minute la ONU, la New York.

"Fiecare si-a expus pozitia, dar nu au avut loc negocieri cu adevarat", a declarat un diplomat din cadrul Consiliului. Ambasadorii au evocat "elemente susceptibile sa faca parte dintr-o rezolutie", a spus alt diplomat, fara sa ofere detalii. "Ne asteptam la o reuniune mai hotarata maine (joi), la Geneva, intre cei doi sefi ai diplomatiilor americana John Kerry si rusa Serghei Lavrov", a comentat un al treilea diplomat.
 
Cei cinci membri permanenti ai Consiliului au inceput marti sa examineze un proiect francez de rezolutie care prevede aceasta destructurare, dar si o amenintare cu actiuni militare in cazul unui reviriment din partea regimului sirian. Insa o reuniune a Consiliului prevazuta marti dupa-amiaza a fost anulata in ultimul moment, la cererea Moscovei, ostila acestui text.
 
Franta a anuntat ca este pregatita sa modifice in anumite limite proiectul sau de rezolutie, dar intentioneaza, la fel ca Statele Unite, sa mentina optiunea militara pe masa, ca mijloc de presiune asupra regimului presedintelui sirian Bashar al-Assad.
 
Potrivit unor diplomati de la ONU, Moscova este ostila oricarei mentionari a fortei. Rezolutia Frantei este formulata in baza "chapter 7" din Carta ONU, care autorizeaza folosirea fortei, ca ultim recurs, pentru a constrange o tara sa isi respecte obilgatiile.
 
La initiativa Rusiei, Damascul a anuntat ca vrea sa isi plaseze arsenalul sub supervizare internationala, aderand la Conventia din 1993 care interzice acest tip de armament. Rusia a transmis Statelor Unite un plan privind controlarea armelor chimice, iar acest dosar va fi discutat joi la Geneva de catre sefii diplomatiilor celor doua tari.

12 septembrie 2013 08:28
Modifică setările cookies