• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Nelson Mandela implineste 95 de ani. Fostul lider se afla tot in spital

Nelson Mandela implineste 95 de ani. Fostul lider se afla tot in spital

Nelson Mandela implineste joi varsta de 95 de ani, in a sasea saptamana de cand este spitalizat la Pretoria. Una dintre fiicele sale a anuntat ca fostul presedinte inregistreaza progrese unimitoare, in contextul in care se spunea ca ar fi pe moarte, potrivit AFP.

In contextul in care lumea se pregateste sa ii aduca un omagiu prin actiuni de caritate cu ocazia "Mandela Day", presedintele american Barack Obama a salutat "exemplul sau extraordinar de curaj, blandete si umilinta".
 
Fiica lui Mandela a declarat miercuri pentru postul Sky news ca tatal sau "face progrese remarcabile" si "se uita la televizor, cu casti". Aceste vesti bune apar in urma unei lungi perioade de neliniste care a urmat spitalizarii lui Mandela, pe 8 iunie, pentru o grava infectie pulmonara.
 
Pe 18 iulie 2010, ONU a decretat o "Mandela Day", in care fiecare cetatean al lumii este indemnat sa consacre in mod simbolic 67 de minute unei activitati in serviciul colectivitatii, in memoria celor 67 de ani pe care Mandela i-a dedicat luptei sale pentru egalitate.
 
Nelson Mandela, incarcerat timp de 27 de ani de catre regimul segregationist de apartheid, a iesit din inchisoare fara sa spuna vreun cuvant de razbunare. Eliberat in 1990, el a negociat cu puterea din perioada respectiva o tranzitioe catre democratie. Ales presedinte, in 1994, el nu a cautat vreodata sa umileasca sau defavorizeze comunitatea alba, indemnand, din contra, in permanenta, la reconciliere.

18 iulie 2013 09:20
Modifică setările cookies