• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Bilantul taifunului Haiyan ajunge la 10.000 de morti si 2.000 de disparuti

Bilantul taifunului Haiyan ajunge la 10.000 de morti si 2.000 de disparuti

UPDATE: Bilantul unuia dintre cele mai violente taifunuri care a afectat uscatul s-a agravat brusc, duminica. Autoritatile filipineze vorbesc de peste 10.000 de morti si 2.000 de disparuti, ceea ce face din Haiyan catastrofa naturala cu cele mai multe victime din istoria recenta a tarii.

In Filipine, un oficial de rang inalt din cadrul politiei din Tacloban, unul dintre orasele cele mai afectat, a evocat un bilant de 10.000 de morti in Leyte.
 
Case rase din temelii, stalpi de electricitate smulsi, masini rasturnate si supravietuitori inspaimantati pe strazi: dupa trecerea taifunului Haiyan, insotit de valuri de mai multi metri inaltime si rafale de vant cu intensificari de pana a 315 kilometri pe ora, peisajul evoca pentru unii distrugeri similare cu cele provocate de tsunami din Asia din decembrie 2004.
 
In fata amplorii catastrofei, mai multe tari si-au oferit ajutorul.
 
Statele Unite vor furniza elicoptere, avioane, nave si echipamente destinate cautarii si salvarii, dupa o cerere din partea Filipinelor, a anuntat secretarul Apararii, Chuck Hagels.
 
Australia si Noua Zeelanda au acordat, duminica, un ajutor de aproape jumatate de milion de dolari americani (370.000 de euro), alocati Crucii Rosii din arhipelag.
 
Comisia Europeana "a trimis deja o echipa pentru a asista autoritatile", a anuntat presedintele sau, Jose Manuel Barroso. Duminica, CE a anuntat deblocarea a trei milioane de euro pentru a ajuta filipinezii sa faca fata ravagiilor cauzate de taifun.
 
Aceste fonduri "vor acoperi nevoile cele mai urgente din zonele cele mai afectate" de taifun, din centrul arhipelagului, a precizat Comisia intr-un comunicat.
 
Papa Francisc le-a cerut catolicilor sa se roage pentru victime, intr-un mesaj publicat pe Twitter, iar secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, s-a declarat "profund intristat de amploarea pierderilor umane".
 
In fiecare an, arhipelagul filipinez este traversat de aproximativ 20 de furtuni puternice sau taifunuri, in perioada iunie-octombrie. Arhipelagul este prima zona de uscat pe care o intalnesc furtunile ce se formeaza in Pacific.
 
Daca bilantul de 10.000 de morti se verifica, Haiyan va fi catastrofa naturala cea mai grava din istoria recenta a Filipinelor. Precedenta catastrofa dateaza din 1976, cand un seism si un tsunami au provocat moartea a 5.000-8.000 de persoane in Mindanao, o insula din sudul tarii.

10 noiembrie 2013 16:45
Modifică setările cookies