• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Angela Merkel, intr-o vizita-surpriza in Afganistan

Angela Merkel, intr-o vizita-surpriza in Afganistan

Cancelarul german Angela Merkel si ministrul Apararii Thomas de Maiziere au sosit in Afganistan in cadrul unei vizite-surpriza, a anuntat purtatoarea de cuvant a Guvernului german vineri, citata de AFP.

Purtatoarea de cuvant a confirmat sosirea Angelei Merkel si a lui Thomas de Maiziere la cartierul general al armatei germane, in nordul tarii, la Mazar-i-Sharif, dupa sase zile de la moartea unui militar ce face parte din contingentul german din cadrul Fortei internationale a NATO in Afganistan (ISAF). Ea a refuzat sa ofere detalii suplimentare despre durata sau programul acestei vizite, din motive de securitate, scrie Mediafax.
 
Un militar din cadrul fortelor speciale ale fortelor armate germane a fost ucis sambata intr-un "atac al insurgentilor" in nordul Afganistanului. Fortele speciale ale armatei germane asistau o operatiune militara efectuata de armata afgana in provincia Baghlan (nord), atunci cand insurgentii au deschis focul impotriva militarilor, potrivit unui raport intocmit de Bundeswehr. Alt militar german a fost ranit, dar viata sa nu este in pericol.
 
Aceasta a fost prima pierdere inregistrata in randul trupelor germane din cadrul ISAF in ultimii aproape doi ani. Germanii reprezinta a treia cea mai importanta componenta a contingentului ISAF, dupa americani si britanici, in pofida unei reduceri a efectivelor la 4.200 de militari, de la 5.000 cati erau anterior.
 
Merkel s-a declarat afectata dupa ce a aflat despre atac si a condamnat "cu vehementa" orice "act terorist care ar impiedica o evolutie pozitiva in Afganistan".
 
Alti sapte militari straini au fost ucisi sambata, una dintre cele mai sangeroase zile pentru ISAF din august 2012 incoace si de la lansarea de catre talibani, la sfarsitul lui aprilie, a "ofensivei de primavara" ce vizeaza fortele afgane si internationale prin atentate sinucigase si atacuri cu "agenti infiltrati".
 
Cinci militari americani au fost ucisi in explozia unui dispozitiv exploziv-capcana, in provincia Kandahar (sud), iar alti doi militari au fost ucisi in vestul tarii, unde sunt stationati americani, de catre un militar afgan care a "intors arma impotriva lor". Talibanii au revendicat acest atac.

10 mai 2013 09:21
Modifică setările cookies