• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
33 de mineri aflati in subteran la Rosia Montana continua protestele

33 de mineri aflati in subteran la Rosia Montana continua protestele

Cei 33 de mineri aflati in galeria Catalina-Monulesti de la Rosia Montana continua protestul, refuzand sa iasa la suprafata, iar unii dintre ei au deja probleme de sanatate, precum tensiunea arteriala sau glicemia marita, relateaza Mediafax.

Liderul Sindicatului "Viitorul Mineritului" din Rosia Montana, Cristian Albu, a declarat, sambata, pentru Mediafax ca cei 33 de mineri blocati in subteran se declara decisi sa nu suspende protestul pana cand nu vor discuta cu liderii grupurilor parlamentare sau cu reprezentanti ai Guvernului.
 
Potrivit sursei citate, senatorul Theodor Atanasiu si deputatul Calin Potor (ambii PNL) au coborat, sambata, in subteran, pentru a discuta cu protestatarii si pentru a le prelua doleantele, ca sa le transmita in Parlament. Dupa vizita acestora, minerii s-au declarat convinsi sa continue protestul.
 
Conform liderulului Sindicatului "Viitorul Mineritului" din Rosia Montana, minerii nu vor mai declansa greva foamei. Unii mineri prezinta deja probleme de sanatate, precum tensiune arteriala sau glicemie marite. In paralel, la gura minei se afla aproximativ 300 de oameni, care protesteaza la suprafata, in semn de solidaritate cu minerii blocati in subteran.
 
Un numar de 22 de mineri se afla in subteran de miercuri, blocandu-se acolo si cerand sa vina presedintele Senatului, Crin Antonescu, si liderii grupurilor parlamentare pentru a discuta despre situatia economica a zonei si despre proiectul minier. Ei au continuat si joi protestul in galeria Catalina-Monulesti, iar vineri alti unsprezece mineri au coborat in mina si s-au solidarizat cu primii 22.
 
Presedintele Sindicatului "Viitorului Mineritului Rosia Montana, Cristian Albu, declara ca minerii blocati in subteran il considera pe presedintele Senatului "principalul vinovat de tergiversarea luarii unei decizii in privinta proiectului minier".
 
Potrivit lui Albu, oamenii sunt disperati deoarece le expira contractele de munca la 1 octombrie si, in lipsa unei decizii privind inceperea proiectului minier, se asteapta sa isi piarda slujbele. El adauga ca aproximativ 350 de angajati ai companiei miniere au contracte de munca pe perioada determinata, care expira la 1 octombrie.
 
Premierul Victor Ponta declara, marti, ca in situatia respingerii proiectului privind Rosia Montana consecinta negativa este "stergerea judetului Alba de pe harta economica", mentionand ca doreste ca toti parlamentarii PSD sa voteze in cunostinta de cauza si nu pe "criterii politice".
 
Compania Gabriel Resources a transmis luni, intr-un comunicat, ca va analiza toate optiunile posibile in cazul respingerii propunerii legislative privind dezvoltarea proiectului Rosia Montana, inclusiv transmiterea unei notificari formale referitoare la intentia de a initia o actiune in instanta.
 
Gabriel Resources va cere despagubiri de pana la 4 miliarde de dolari americani daca Parlamentul va respinge saptamana viitoare proiectul de exploatare a aurului la Rosia Montana, declara miercuri directorul general al companiei, Jonathan Henry, intr-un interviu pentru The Globe and Mail.

14 septembrie 2013 17:17
Modifică setările cookies