• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Washingtonul atentioneaza vizitatorii care vor sa mearga la Jocurile Olimpice de la Soci

Washingtonul atentioneaza vizitatorii care vor sa mearga la Jocurile Olimpice de la Soci

Statele Unite i-au avertizat vineri in privinta unor eventuale atentate pe americanii care doresc sa mearga la Soci pentru Jocurile Olimpice de Iarna, amintind, totodata, ca Moscova a adoptat recent o lege controversata care interzice "promovarea homosexualitatii" in randul minorilor, relateaza AFP.

"Vizitatorii care vor merge la Soci trebuie sa se astepte la prezenta politiei si la masuri sporite de securitate in si in apropierea siturilor olimpice", scrie Departamentul de Stat, care precizeaza, totusi, ca nu exista nicio "amenintare specifica impotriva cetatenilor sau institutiilor americane".
 
Temerile privind comiterea unor atacuri in timpul JO, care vor avea loc in perioada 7-23 februarie, au fost sporite de doua atentate sinucigase nerevendicate, atribuite unor kamikaze, care s-au soldat cu 34 de morti pe 29 si 30 decembrie, la Volgograd, un oras din sudul Rusiei.
 
Americanii care se vor deplasa in Rusia trebuie "sa fie atenti la ce se intampla in jurul lor si sa respecte masurile de securitate", scrie diplomatia americana. "Cetatenii americani trebuie sa ramana vigilenti si sa dea dovada de bun simt si de discretie cand utilizeaza transporturile publice", adauga Departamentul de Stat.
 
Acesta din urma aminteste de o lege recent adoptata in Rusia care interzice promovarea homosexualitatii in randul minorilor si care i-a determinat pe activisti pentru drepturile homosexualilor sa faca apel la boicotarea JO de la Soci.
 
"Legea interzice promovarea egalitatii pentru LGTB (lesbiene, homosexuali, bisexuali si transsexuali) in public, insa lipsesc definitiile juridice pentru termenii sai cheie", apreciaza diplomatia americana, adaugand ca se aplica, fara indoiala, strainilor care viziteaza tara si care risca amenzi de pana la 100.000 de ruble, pedepse cu 14 zile de detentie si expulzarea din tara.

"Jocurile Olimpice sunt primul eveniment de anvergura organizat la Soci, iar capacitatile si infrastructurile medicale din regiune nu au fost testate pentru volumul vizitatorilor asteptati", conchide ea.

11 ianuarie 2014 10:28
Modifică setările cookies