• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Masuri de securitate fara precedent in Rusia, cu o luna inaintea JO de la Soci

Masuri de securitate fara precedent in Rusia, cu o luna inaintea JO de la Soci

Masuri de securitate fara precedent in istoria olimpica au intrat in vigoare, marti, in Rusia, cu o luna inaintea deschiderii Jocurilor Olimpice de la Soci, in timp ce temerile privind posibile atentate au fost relansate de doua atacuri sinucigase produse la sfarsitul lui decembrie, relateaza AFP.

Intrarea tuturor soferilor in Soci este de acum filtrata si accesul in acest oras cu 350.000 de locuitori este interzis vehiculelor care vin din exterior si nu au autorizatie speciala.
 
Fortele de ordine, deja mobilizate in aceasta statiune balneara situata intre malul Marii Negre si Caucaz, au primit intariri marti, in ceea ce pare una dintre masurile cele mai vizibile.
 
Acest dispozitiv intra in vigoare cu o luna inaintea Jocurilor Olimpice care vor avea loc in perioada 7-23 februarie si vor fi mentinute pana la 23 martie, respectiv cu o saptamana dupa inchiderea jocurilor paralimpice (7-16 martie).
 
Aproximativ 37.000 de politisti si unitati ale fortelor terestre vor fi mobilizati pentru a garanta securitatea JO, cel mai mare eveniment international organizat de Rusia de la destramarea URSS in 1991, la care presedintele Vladimir Putin tine in mod special.
 
Evenimentul, pe care unii il numesc "Jocurile lui Putin", va fi boicotat de mai multi lideri occidentali, intre care presedintii francez si german, de exemplu, a caror absenta la ceremonia de deschidere din 7 februarie este interpretata drept un semn de protest fata de incalcarea drepturilor omului in Rusia, denuntata de organizatiile neguvernamentale.
 
Supravegherea se va efectua din aer cu un sistem prin statelit, a adaugat el, subliniind ca "toate problemele privind securitatea Jocurilor Olimpice" vor fi rezolvate de acum la "cel mai inalt nivel".
 
In afara de restrictiile dure privind circulatia automobilelor, navigatia pe Marea Neagra va fi, de asemenea, limitata incepand de marti.

7 ianuarie 2014 11:22
Modifică setările cookies