• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Unchiul liderului nord-coreean, executat pentru ca ar fi vrut sa controleze exporturile de carbune

Unchiul liderului nord-coreean, executat pentru ca ar fi vrut sa controleze exporturile de carbune

Unchiul liderului nord-coreean si numarul doi in ierarhia regimului a fost executat pentru ca incerca sa preia controlul exporturilor de carbune, foarte profitabile, a afirmat luni seful serviciilor de informatii sud-coreene, la cateva zile dupa eliminarea acestuia, relateaza AFP.

Jang Song-thaek, unchiul prin alianta al tanarului lider Kim Jong-un, a fost arestat, judecat in cadrul unui proces expres si executat la 12 decembrie, fiind acuzat de complot si coruptie.
 
La scurt timp dupa anuntul privind aceasta executie, analistii au presupus ca unchiul liderului nord-coreean a pierdut o batalie pentru influenta in fata generalilor armatei.
 
Dar Nam Jae-joon, seful serviciilor secrete sud-coreene, a atribuit decaderea lui Jang tentativelor sale de a controla exporturile de carbune.
 
Potrivit lui Nam Jae-joon, Kim Jong-un, in varsta de aproximativ 30 de ani, nu pare sa aiba vreo problema in a controla puterea, la doi ani de la preluarea conducerii tarii, dupa decesul tatalui sau, Kim Jong-il.
 
Coreea de Nord, o tara saraca dupa decenii de gestionare dezastruoasa, detine mari resurse minerale si exporturile de materii prime catre China constituie principala sa activitate economica.
 
Exporturile nord-coreene catre China, in principal carbune si minereu de fier, totalizau 2,4 miliarde de dolari americani in 2012, potrivit agentiei sud-coreene de promovare a comertului si investitiilor.

23 decembrie 2013 15:15
Modifică setările cookies