• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Turcia ar putea riposta militar dupa atentatele de sambata, soldate cu 46 morti, pe care le atribuie Siriei

Turcia ar putea riposta militar dupa atentatele de sambata, soldate cu 46 morti, pe care le atribuie Siriei

Turcia a avertizat ca va lua masurile necesare pentru a-si apara teritoriul, dupa atentatele de sambata, atribuite Siriei si soldate cu 46 de morti, relateaza BBC News online.

"Nu va ramane nimic fara raspuns", a avertizat ministrul turc de Externe, Ahmet Davutoglu, promitand capturarea autorilor atentatelor.
 
"Nu este o coincidenta ca atentatele au avut loc in contextul eforturilor diplomatice pentru depasirea crizei din Siria. Probabil ca autorii sunt cei care vor sa saboteze eforturile de pace ale Turciei, dar nu vom permite asa ceva. Nimeni nu trebuie sa testeze puterea Turciei. Serviciile de securitate turce vor lua masurile necesare", a adaugat Davutoglu.
 
Turcia sustine opozitia din Siria si critica regimul de la Damasc. Guvernul de la Ankara a atribuit atentatele comise sambata in Turcia, la frontiera cu Siria - soldate cu 46 de morti -, unor grupari apropiate de regimul Bashar al-Assad. Doua vehicule-capcana au explodat sambata in Reyhanli (provincia Hatay), o localitate situata la opt kilometri de frontiera Turciei cu Siria. Cel putin 46 de oameni au murit in atentate, iar peste 100 au fost raniti.

Regimul Bashar al-Assad a negat orice implicare in atentatele comise in Turcia. "Siria nu a comis si nu va comite niciodata astfel de actiuni; valorile noastre nu ne permit sa facem asa ceva", a reactionat ministrul sirian al Informatiilor, Omran al-Zohbi.
 
Siria se confrunta, incepand din martie 2011, cu revolte reprimate violent si cu confruntari armate intre serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad si fortele militare ale opozitiei. Bilantul confruntarilor este, potrivit estimarilor ONU, de peste 70.000 de morti. Regimul Bashar al-Assad atribuie violentele unor "forte externe" care ar incerca sa destabilizeze Siria. Statele Unite si mai multe tari europene, inclusiv Turcia, sustin fortele militare ale opozitiei siriene.

12 mai 2013 12:52
Modifică setările cookies