• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
SUA, convinse de responsabilitatea Damascului in atacul chimic, vor raspunde masacrului

SUA, convinse de responsabilitatea Damascului in atacul chimic, vor raspunde masacrului

Statele Unite s-au declarat marti convinse ca regimul sirian a comis atacul chimic de la 21 august, un masacru caruia vor sa ii raspunda, foarte probabil militar, dar fara sa incerce sa il inlature de la putere pe presedintele Bashar al-Assad, relateaza AFP.

Aceasta inasprire a pozitiei Washingtonului, in vederea pregatirii terenului unei posibile lovituri impotriva Damascului, este dublata de consultari diplomatice in toate directiile sustinute de catre secretarul de Stat John Kerry.
 
Vicepresedintele american Joe Biden, aflat intr-o vizita la Houston (Texas, sud), a acuzat Siria ca se afla in spatele atacului chimic de miercurea trecuta.
 
Washingtonul avea luni "foarte putine indoieli" asupra responsabilitatii Damascului in acest atac, soldat cu sute de morti.
Executivul american urmeaza sa dea saptamana aceasta publicitatii o parte a unui raport al serviciilor americane de informatii care probeaza responsabilitatea siriana, au anuntat Carney si Harf.
 
Regimul sirian neaga in bloc, acuza rebeliunea siriana si gazduieste pana duminica pe teritoriul tarii o misiune ONU de ancheta in acest sens.
 
O lovitura impotriva Damascului parea iminenta marti, iar Siria a promis ca se va apara. Potrivit secretarului american al Apararii Chuck Hagel, Statele Unite au "pozitionat elemente pentru a putea raspunde oricarei optiuni a presedintelui". "Suntem pregatiti", a oferit el asigurari, potrivit Mediafax.
 
Interventia ar fi limitata la o campanie punctuala de cateva zile, prin tiruri de racheta de croaziera de tip Tomahawk de la bordul a patru distrugatoare aflate in largul coastelor Siriei, au declarat pentru AFP o serie de oficiali americani.

28 august 2013 08:50
Modifică setările cookies