• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Studiu: Mai multi oameni se sinucid decat mor de foame

Studiu: Mai multi oameni se sinucid decat mor de foame

Studiul "Povara globala a bolilor la nivel mondial" (GBD 2010) arata, pentru prima data, ca mai multi oameni se sinucid decat mor de foame. Suicidul se afla pe locul 18 in clasamentul celor mai frecvente cauze de deces, dintr-un total de 235 analizate, arata medicul psihiatru Gabriel Diaconu.

"Intre depresie si stresul de mediu exista o legatura cauzala indiscutabila, ancorabila intr-o relatie de interactiune gena-mediu si relevanta pentru cel ce vrea sa trateze si sa vindece boala depresiva in caracterul ei dual, episodic ori cronic. Jurnalul britanic The Lancet a dedicat un numar intreg studiului « Povara globala a bolilor la nivel mondial». Intr-un editorial din The Washington Post, medicul si jurnalistul David Brown rezuma rezultatele studiului, trecand in revista 235 de cauze separate de deces la om, de la SIDA la alcoolism, de la cancer de vezica la muscaturile de insecte", a precizat Diaconu, citat intr-un comunicat de presa remis Mediafax.
 
Potrivit medicului, studiul demonstreaza, pentru prima oara, ca numarul oamenilor care se sinucid este mai mare decat al celor care mor de foame, suicidul fiind pe pozitia a 18-a in randul cauzelor de deces. "Oamenii traiesc mai mult, dar nu au neaparat o sanatate mai buna", indica medicul psihiatru o alta concluzie a studiului.
 
Acelasi studiu arata ca boala depresiva majora, ca maladie mintala, este printre tulburarile dispozitiei cu cea mai mare prevalenta si morbiditate. De asemenea, stresul este cauza a depresiei, conform cercetarii.
 
Potrivit lui Diaconu, exista o legatura puternica intre semnele de depresie si problemele financiare, locative sau maritale, si mai putin cele legate de pierderea locului de munca sau de suferinta fizica. Un alt studiu arata ca traumele din copilarie pot cauza depresii la adult.
 
Astfel, din totalitatea respondentilor depresivi, aproape jumatate (47,7%) suferisera cel putin o trauma in copilarie. Dintre acestia, 80% au raportat doua sau mai multe feluri de trauma, iar fiecare al saptelea a descris traume complexe, insumand trei sau mai multe feluri de abuz.
 
In acelasi context, medicul este de parere ca antidepresivele cele mai moderne, pe langa eficacitatea crescuta, sunt bine tolerate si nu afecteaza viata sexuala.

12 martie 2013 20:08
Modifică setările cookies