• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Raul Castro obtine ultimul mandat la conducerea Cubei, pana in 2018

Raul Castro obtine "ultimul" mandat la conducerea Cubei, pana in 2018

Presedintele cubanez Raul Castro a primit duminica un "ultim" mandat de cinci ani in vederea continuarii reformelor si pregatirii succesiunii sale la conducerii Cubei, cu un nou numar doi, Miguel Diaz-Canel, menit sa conduca tara, in viitor, fara familia Castro, relateaza AFP.

Aceasta nominalizare "reprezinta un pas definitiv spre un transfer in liniste si ordonat al puterii catre noi generatii", a declarat Raul Castro in inchiderea sedintei inaugurale a noii Adunari Nationale, care a procedat la alegerea celor 31 de membri ai Consiliului de Stat, organul suprem al Executivului cubanez, scrie Mediafax.
 
"In cazul meu, acest mandat este ultimul", a adaugat el, insistand asupra unui "proces natural si sistematic" de inlocuire a generatiei istorice a Revolutiei, ajunsa la putere odata cu Fidel Castro, in 1959.
 
Un inginer electronist, Miguel Diaz-Canel, fost ministru al Educatiei superioare, a devenit in martie 2012 unul dintre cei opt vicepresedinti ai Consiliului de Ministri si s-a bucurat, in ultima perioada, de multa vizibilitate in peisajul politic cubanez. Devenit acum prim-vicepresedinte al Consiliului de Stat, membru incepand din 2003 al Biroului Politic al atotputernicului Partid Comunist din Cuba (PCC), Miguel Diaz-Canel, care va implini 53 de ani in aprilie, pare sa fie succesorul desemnat de Raul Castro, in varsta de 81 de ani, care a impus o limita de doua mandate de cinci ani principalilor lideri.
 
Aceasta succesiune, prevazuta la orizontul lui 2018, la finalul legislaturii, ar putea sa aiba loc anticipat. Chiar daca sub forma unei glume, Raul Castro a evocat posibila sa retragere, intr-o intalnire cu presa. "Voi demisiona. Voi implini 82 de ani, am dreptul sa ma retrag. Nu credeti?", le-a spus el vineri unor jurnalisti, razand impreuna cu garzile sale de corp, in timp ce il insotea pe premierul rus Dimitri Medvedev intr-o vizita la un cimitir militar sovietic, la Havana.
 
Innoirea asteptata a Consiliului de Stat o include si pe Mercedes Lopez Acea, in varsta de 48 de ani, prim-secretar PCC in provincia Havana. Inginera in arboricultura si singura femeie intre cei 15 membri ai Biroului Politic al PCC, ea este cea mai tanara dintre cei cinci vicepresedinti ai Consiliului de Stat.
 
Intre ceilalti patru vicepresedinti ai Consiliului de Stat, desemnati de Adunarea Nationala cu ocazia sedintei sale inaugurale, se afla si vicepresedintele in exercitiu, Jose Ramon Machado Ventura, in varsta de 82 de ani.
 
Alti doi vicepresedinti in exercitiu isi pastreaza functiile, si anume liderul istoric Ramiro Valdes, in varsta de 80 de ani, si Gladys Bejerano, in varsta de 66 de ani, seful Autoritatii pentru control financiar de stat.
 
Al cincilea vicepresedinte este seful centralei sindicale de stat CTC, Salvador Valdes Mesa, in varsta de 67 de ani, care era membru al Consiliului de Stat.
 
Inainte sa desemneze cei 31 de membri ai Consiliului de Stat, cei 612 deputati reuniti la Palatul Conventiilor de la Havana, inclusiv fostul presedinte Fidel Castro, in varsta de 86 de ani, ovationat pentru una dintre rarele sale iesiri in public, au ales un nou presedinte. Esteban Lazo, un economist care va implini 69 de ani marti, il inlocuieste pe profesorul universital si diplomatul Ricardo Alarcon, in varsta de 75 de ani, care a optat sa nu mai candideze pentru acest post strategic pe care il ocupa inca din 1993.
 
Principalul politician de culoare din Cuba, cunoscut pentru ortodoxia sa, Esteban Lazo era, anterior, unul dintre cei cinci vicepresedinti ai Consiliului de Stat. In opinia unor analisti, viitoarea legislatura de cinci ani va reprezenta un test in vederea stabilirii modului in care potentiali candidati la succesiune gestioneaza reformele lansate, incepand din 2008, de catre Raul Castro.

25 februarie 2013 09:38
Modifică setările cookies