• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Premiera mondiala in medicina. Grefa de trahee, realizata pe un copil de 2 ani

Premiera mondiala in medicina. Grefa de trahee, realizata pe un copil de 2 ani

O echipa internationala de medici chirurgi a reusit o premiera mondiala in domeniul chirurgiei infantile, realizand cu succes, in Statele Unite, o grefa de trahee, construita pornind de la celule susa, pe o fetita sud-coreeana in varsta de doi ani, informeaza AFP.

Fetita s-a nascut fara trahee, iar medicii au putut sa construiasca un organ inlocuitor folosind celule susa prelevate din maduva osoasa a pacientei, cultivate apoi pe un tub special din plastic. Celulele s-au inmultit foarte repede in laborator si au format o noua trahee in mai putin de o saptamana.
 
Fetita, care se numeste Hannah, s-a nascut in 2010, in Coreea de Sud, dintr-un tata canadian si o mama sud-coreeana. De atunci, ea si-a petrecut intreaga viata intr-un spital din Seul, intrucat nu putea sa respire, sa manance, sa bea si sa inghita. Medicii nu i-au dat nicio sansa de supravietuire.
 
Hannah a fost operata pe 9 aprilie intr-un spital pentru copii din Peoria, un oras din statul american Illinois, iar succesul acestei interventii chirurgicale a fost dezvaluit marti. Operatia de grefare a acelei trahee artificiale, care are o lungime de 7,62 centimetri, a durat noua ore.
 
Operatia a fost coordonata de medicul Paolo Macchiarini, profesor de chirurgie regenerativa la prestigiosul Institut Karolinska din Suedia.

3 mai 2013 10:27
Modifică setările cookies