• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Phenianul ameninta Seulul cu o mare de foc , marcand 3 ani de la bombardarea Insulei Yeonpyeong

Phenianul ameninta Seulul cu "o mare de foc", marcand 3 ani de la bombardarea Insulei Yeonpyeong

Coreea de Nord a marcat vineri trei ani de la bombardarea unei insule sud-coreene situate in apropierea frontierei maritime dintre cei doi vecini, amenintand cu transformarea Casei Albastre, sediului presedintiei sud-coreene, la Seul, intr-o "mare de foc" , relateaza AFP.

Armata sud-coreeana a lansat, in schimb, manevre militare navale, terestre si aeriene in zona Insulei Yeonpyeong, unde patru sud-coreeni - doi militari si doi civili - au fost ucisi de obuze nord-coreene pe 23 noiembrie 2010.

"In urma cu trei ani, un botez al focului ca represalii s-a limitat la Yeonpyeong, dar data viitoare Casa Albastra (numele palatului prezidential sud-coreean) si toate cartierle generale ale acestui regim de marionete vor fi vizate", a afirmat armata nord-coreeana intr-un comunicat.
 
Coreea de Nord ameninta in mod regulat Coreea de Sud cu "o ploaie de foc" sau alte calamitati, mai ales atunci cand Seulul efectueaza manevre militare.
 
Amenintarile sunt rareori urmate de fapte, insa, in urma cu trei ani, regimul nord-coreean a replicat unor exercitii militare efectuate in apropierea frontierei maritime, apreciind ca aceste manevre se desfasurau in apele sale.
 
Phenianul a tras obuze catre Insula Yeonpyeong, una dintre confruntarile cele mai grave dintre cei doi vecini si inamici de la Razboiul Coreei (1950-1953). De la acest atac, insula, situata la aproximativ 12 kilometri de coastele nord-coreene, si-a consolidat apararea, iar numarul militarilor care patruleaza a crescut. Pe insula se afla elicoptere, rachete si radare antiaeriene.

22 noiembrie 2013 08:19
Modifică setările cookies