• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Nelson Mandela a fost externat

Nelson Mandela a fost externat

Fostul presedinte sud-african Nelson Mandela a fost externat sambata si va primi ingrijiri la domiciliu, a anuntat presedintia sud-africana intr-un comunicat, relateaza AFP.

Nelson Mandela, in varsta de 94 de ani, a petrecut noua zile la spital, unde a primit ingrijiri pentru o pneumonie. "El va fi ingrijit, de acum, la domiciliu", anunta presedintia in comunicat. Decizia de a-l trimite acasa, probabil la resedinta sa de la Johannesburg, a fost luata "din cauza unei ameliorari constante si graduale a starii sale de sanatate", precizeaza aceeasi sursa.

Laureatul Premiului Nobel pentru Pace in 1993 a mai fost spitalizat in ianuarie 2011, iar dupa aceea in decembrie 2012, pentru infectii pulmonare, legate probabil de sechelele unei tuberculoze contractate in inchisoare, pe Insula-inchisoare Robben, unde a ispasit 18 dintre cei 27 de ani de detentie, in celulele regimului de apartheid.
 
In decembrie 2012, pe cand traia retras in satul in care si-a petrecut copilaria, Qunu, in regiunea East Cap, Mandela a fost adus cu avionul la Pretoria. El a petrecut, la vremea respectiva, 18 zile in spital, dupa care a fost autorizat sa se intoarca la domiciliul de la Johannesburg, in apropierea unora dintre cele mai bune centre de ingrijire din tara.
 
Mandela a fost primul presedinte de culoare al tarii, in perioada 1994-1999, ales dupa ce majoritatea de culoare a obtinut pentru prima data dreptul la vot. El s-a retras complet din viata politica si, din cauza starii de sanatate in declin, nu a mai aparut in public de la finala Cupei Mondiale de fotbal, in iulie 2010, la Johannesburg.

6 aprilie 2013 17:38
Modifică setările cookies