• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Manifestatii ale studentilor in Ungaria, impotriva unei reforme a invatamantului superior

Manifestatii ale studentilor in Ungaria, impotriva unei reforme a invatamantului superior

Studentii au manifestat, luni, in mai multe orase ungare pentru a protesta fata de o reforma a invatamantului superior anuntata saptamana trecuta de Parlament, care prevede introducerea taxelor de scolarizare si o reducere a numarului de studenti care beneficiaza de ajutor de stat, relateaza AFP.

Aproximativ 800 de studenti au defilat inspre Parlamentul din Budapesta, in timp ce reuniuni au fost organizate in universitati si cladiri publice din capitala, Debrecen, Pecs, Szeged si Sopron.
 
Reforma prevede o reducere a locurilor finantate de stat in universitati si introduce taxele de scolarizare si un sistem de imprumut pentru studenti. Incepand din 2013, studentii vor trebui sa plateasca pana la 325.000 de forinti (1.150 de euro) pe semestru.
 
O alta parte controversata a reformei ii obliga pe studentii care beneficiaza de o bursa de stat sa lucreze in Ungaria un anumit numar de ani, dupa obtinerea diplomei.
 
Guvernul sustine ca sistemul de imprumuturi pentru studenti va reduce rata de abandonare a cursurilor universitare, care este in prezent de aproximativ 50 la suta, si ca un sistem bazat pe merit va permite unui numar mai mare de persoane sa acceada la studii universitare.
 
Organizatiile studentesti afirma ca aceste masuri vor conduce la o scadere importanta a inscrierilor la universitate.

11 decembrie 2012 05:00
Modifică setările cookies